Vrednost dinara juče je konačno stabilizovana, nakon četvorodnevnog neprekidnog pada tokom kojeg je kurs prema evru skočio sa 116,12 na 116,73 dinara. Indikativni kurs za današnji dan juče se zaustavio na vrednosti od 116,7501 dinara za evro, što je neznatno više od jučerašnjeg zvaničnog srednjeg kursa.

Ekonomisti veruju da višednevno slabljenje domaće valute nije uzrokovano nekim od fundamentalnih razloga, kao što je privredni pad ili politička nestabilnost, već da se najverovatnije radi o trenutno povećanoj tražnji preduzeća za evrima zbog njihovih poslovnih obaveza. Ipak, stručnjaci ne veruju u to da će se kurs vratiti na stare nivoe, već do kraja godine očekuju dalji pad dinara.

Miroslav Prokopijević, naučni saradnik Centra za evropske studije, podseća na to da „dinar u poslednje dve godine nije pratio inflaciju“, zbog čega tvrdi da njegov blagi pad nije loš za srpsku privredu.

– Ako imamo inflaciju, a dinar ne pada, onda devalviramo vrednost dolara i evra, što se loše odražava na naš izvoz. Tako da nije rđavo da kurs podignemo za nivo inflacije – smatra Prokopijević.

Prema njegovim rečima, inflacija je u poslednje dve godine bila 12 procenata, tri u prošloj i devet u pretprošloj godini, „a pošto je sada dinar pao za jedva dva procenta“ to znači da bi trebalo da padne za još 10 odsto. On, ipak, ne veruje da će vlasti dozvoliti toliki pad, ali upozorava na srpsku naviku da „akumuliramo, akumuliramo, pa kad nam dođe vreme, onda sve platimo odjednom“.

– Trenutno pomeranje kursa je posledica toga što je neko morao da plati neki račun, ili su banke iznele neki novac iz zemlje ili je naštampana određena količina novca pa je dinar zato „klecnuo“ – dodaje Prokopijević.

Konsultant za strana ulaganja Milan R. Kovačević takođe veruje da je jačanje evra dobro za srpsku ekonomiju.

– Ovo je sasvim korisno za izvoz. Do toga je došlo zbog dinamike plaćanja, odnosno zato što su nekim firmama bili potrebni evri da bi izmirili svoje obaveze. Međutim, ne očekujem da će se dinar kasnije vratiti na nivo kursa od pre nedelju dana, već naprotiv, da će do kraja godine doći do određenog daljeg pada njegove vrednosti. Uostalom, ovaj nivo dinara je manji od onog koji je predviđen fiskalnom projekcijom za ovu godinu – podseća Kovačević.

Kako je Danas pisao još krajem prošle godine, Fiskalnom strategijom, zvaničnim dokumentom Ministarstva finansija, za ovu godinu je predviđen prosečni kurs od 118,8 dinara za evro. Ta cifra se dobija kada se podeli nominalni BDP u dinarima i evrima, onako kako je dat u tom dokumentu, objasnio je tada za naš list ekonomista Goran Nikolić. Decembra 2013. kurs evra je bio na nivou od oko 114 dinara, a sada je, sredinom ove godine, dostigao 116,7, što ukazuje na to da bi, ako se pad nastavi ovom dinamikom, domaća valuta do kraja godine mogla da stigne blizu vrednosti projektovanih Strategijom.

– Ove godine smo imali manje kursnih pomeranja nego prošle. Bitno je i to što je ove godine inflacija umirena, pa je Narodna banka Srbije imala manje potrebe da brine o kursu – kaže Kovačević.

NBS je od početka 2014. do juče prodala 840 miliona evra, a kupila 200 miliona kako bi sprečila prekomerne dnevne oscilacije kursa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari