Izmene Zakona o turizmu doprineće suzbijanju sive ekonomije i boljoj zaštiti putnika. Jedna od novina jeste obaveza da organizatori putovanja imaju bankarsku garanciju ili polisu, da bi dobili licencu za rad – rekao je juče Rasim LJajić, ministar trgovine i turizma, obrazlažući u Skupštini Srbije predložene izmene zakona o turizmu.

Prema njegovim rečima, organizatori putovanja moraće da osiguraju svako pojedinačno putovanje, kako bi se tim osiguranjem isplatili putnici ukoliko eventualno dođe do prevare. Ministar je kazao da je država često bila nemoćna da zaštiti prevarene putnike, jer su i posle pokretanja postupka za oduzimanje licence, po zakonu agencije nastavljale da rade do završetka upravnog postupka.

– Sada ispravljamo tu nelogičnost i inspekcija će imati veću nadležnost, moći će da izrekne novčane kazne i da pokrene postupak za oduzimanje licence. Agencija će, takođe, izdavati potvrdu o putovanju, koja će sadržati garanciju, kao i objašnjenje o aktiviranju tih garancija – rekao je LJajić i dodao da će ubuduće biti precizirani uslovi pod kojima sindikalne organizacije, ferijalni savezi, planinarske organizacije, mogu da organizuju turistička putovanja.

Prema njegovim rečima, „ta putovanja moraće da budu deo godišnjeg plana svih udruženja, koja neće moći da se reklamiraju, već će udruženja moći samo da obaveštavaju članove, što znači da je komercijalizacija isključena. Zakonom će biti predviđena podsticajna sredstva za organizovana turistička putovanja u cilju privlačenja domaćeg i stranog turističkog prometa. Visina podsticaja zavisiće od raspoloživih sredstava.

Izmene predviđaju i jasne kriterijume za izbor direktora turističkih organizacija na svim nivoima.

– Definisaćemo i jasne uslove za formiranje turističkih organizacija. Trenutno ih imamo oko 120 i to je dosta neefikasan sistem, a cilj nam je da pospešimo udruživanje lokalnih u regionalne turističke organizacije sa ciljem da to preraste u destinacijski menadžment – rekao je LJajić i naveo primer da Kopaonik, kao jedna od najvažnijih destinacija, nema svoju turističku organizaciju.

Poslanici vladajuće koalicije najavili su da će podržati predložene izmene Zakona o turizmu, dok je opozicija najavila podršku samo u slučaju da njihovi amandmani budu prihvaćeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari