Ministarstvo finansija i Savez računovođa i revizora Srbije na sastanku održanom prekjuče dogovorili su da zajednički rade na tome da se privredi što više olakša primena novog Zakona o računovodstvu i podzakonskih akata, budući da izmena zakona u ovom trenutku nije realna opcija.

Kako za Danas kaže Pero Škobić, generalni sekretar Saveza računovođa i revizora Srbije, Ministarstvo finansija nije pristalo na ranije zahteve Saveza da se novi zakon promeni, „ali objektivno se postavlja pitanje da li je uopšte moguće sada menjati zakon“.

– Naš stav po ovom pitanju je isti kao i ranije, ali s obzirom da ima oko 700 pravnih lica koja su već podnela finansijske izveštaje za potrebe statistike, na sastanku je zauzet stav da je najmanja šteta ne odlagati primenu propisa u ovom trenutku. Dakle, pošto se zakasnilo sa promenom zakona i pošto se sa svime predaleko otišlo, mi smo spremni da sa Ministarstvom finansija učinimo sve da pomognemo koliko je moguće i da olakšamo primenu računovodstvenih propisa, ma koliko da su oni loši. Suviše je vremena proteklo i zakasnilo se sa reakcijom, tako da nam sada ostaje da učinimo sve da olakšamo primenu propisa. Istovremeno, jasno je da treba pokrenuti postupak donošenja novih računovodstvenih pravila, koja će biti usklađena sa Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja i sa svim najnovijim direktivama Evropske unije – kaže Škobić.

Prema njegovim rečima, ljudi koji su danas u Ministarstvu finansija nisu krivi za to što je usvojena loša računovodstvena regulativa, kao što ni Savez računovođa ne snosi nikakvu odgovornost za to, „ali sada moramo da sarađujemo da bismo primenili ono što mora da se primeni, a da kasnije promenimo sve što može i treba da se promeni“.

Savez računovođa i druga esnafska udruženja dugo su kritikovala novi Zakon o računovodstvu, tvrdeći da nepotrebno komplikuje računovodstvene procedure, drastično povećava obim posla i složenost izrade finansijskih izveštaja, da nije usklađen sa direktivama EU i da će kao rezultat njegove primene privreda imati trošak koji znatno prevazilazi 100 miliona evra. Ministarstvo finansija je sve ove navode odbijalo i nije pristalo na zahteve računovođa da odustane od novih zakonskih odredbi. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari