Liga socijaldemokrata Vojvodine priprema defile traktora u glavnom gradu Srbije, u znak protesta protiv namere Vlade Srbije da usvoji izmene zakona o poljoprivredi i time omogući strancima da kupuju bez ograničenja poljoprivredno zemljište. Nećemo dozvoliti da Vojvođanski paori postanu tehnološki višak na svojim oranicama, poručuju Ligaši koji su odlučili da u Beogradu organizuju protestnu vožnju poljoprivrednika.

U Ligi smatraju da Predlog izmena i dopuna zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji je sačinilo Ministarstvo poljoprivrede predviđa da to ministarstvo ima diskreciono pravo da donese odluku da pravnim licima, bez ikakvog kriterijuma da u zakup 30 odsto državnog zemljišta na rok od 30 godina. Ligaši ističu da evropske integracije ne mogu biti izgovor za donošenje zakona kojima se naši poljoprivrednici guše, jer država nije učinila ništa da domaći agrar učini konkurentnim. Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća da pregovarački proces sa Evropskom unijom nikako ne isključuje pravo zemlje-kandidata da štiti svoje strateške interese u poljoprivredi, te zahteva da to učine i državni organi Srbije. Oni podsećaju da je polovina poljoprivrednih gazdinstava u Vojvodini upućena na državno poljoprivredno zemljište. Defile traktora biće akcija apela i upozorenja, bez blokade puteva i zaustavljanja saobraćaja i u skladu sa propisima o pravu na javno okupljanje i slobodu govora.

U Vladi Srbije, s druge strane, tvrde da ovaj zakon koji se trenutno nalazi u skupštinskoj raspravi, ni na koji način neće ugroziti domaće poljoprivrednike, kao i da strancima neće na osnovu njega biti omogućeno da kupuju, ali i da uzimaju zemlju u zakup. Tvorci zakona smatraju da će, kada bude usvojen, zakon omogućiti farmerima koji imaju manje od 30 hektara zemlje u vlasništvu da mogu da kupe najviše 20 hektara. Niko osim njih neće moći da kupuje državnu zemlju. Osim toga, u Vladi smatraju da će se ovim zakonom država izboriti sa uzurpatorima državne zemlje, jer se trenutno svega 30 odsto državnog zemljišta koristi, dok je ostatak od 70 odsto ili neiskorišćen ili uzurpiran.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari