Proizvođači maline iz osam opština i gradova zapadne Srbije nastavili su protest i juče, najavivši da će ga prekinuti kada isposluju otkupnu cenu od 100 dinara i subvenciju države za izvoz u iznosu od 26 dinara po kilogramu tog voća. Unija proizvođača maline zapadne Srbije, uslovila je Vladu Srbije da do danas (13. septembar) obezbedi razgovor predstavnika tog udruženja sa nadležnim državnim zvaničnicima.


– Planirani odlazak u Beograd za danas smo odložili, ali nismo odustali od protesta. Ukoliko nam Vlada Srbije danas ne obezbedi sastanak sa nadležnima, pripremićemo radikalniji protest – upozorio je Aleksandar Mitrović, sekretar Unije, dodavši da su malinari spremni da blokiraju prugu Beograd – Bar i da dođu u Beograd 2. oktobra u vreme održavanja gej parade.

– Kako je njima dozvoljeno da protestuju, a nama nije, tražićemo da nam se omogući da živimo od svog rada – poručio je Mitrović.

Proizvođači maline protestuju od 11. septembra i nameravali su da sa traktorima otputuju u Beograd, ali u tome ih je sprečila policija, jer ih je blokirala u mestu Gradnja na putu Požega – Kosjerić, kao i kod sela Dub u blizini Bajine Bašte.

– Sa policijom nije bilo sukoba, ali od protestne vožnje do Beograda smo odustali da ne bi trpeli građani – dodao je Mitrović i naveo da će članovi Unije danas odlučiti na koji će način nastaviti protest.

S druge strane, protest malinara podelio je članove Udruženja „Vilamet“ iz Arilja, jer pojedini Uniju smatraju nelegalnom, a drugi podržavaju njen protest. Primera radi, Dragan Bogdanović, predsednik ariljskog Vilameta, nakon ocene da je Unija nelegalna, podseća da je u Beogradu ranije dogovoreno da vlasnici hladnjača mogu da uzmu kredit iz Fonda za razvoj kako bi cena kilograma maline bila 100 dinara. Međutim, mnogi članovi Vilameta uzvraćaju da taj dogovor nije ispoštovan i podržavaju aktuelne proteste kolega iz Unije proizvođača maline i drugog jagodičastog voća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari