Više od 1.000 malinara iz zapadne Srbije i juče je protestovalo kod Arilja tražeći da se otkupna cena maline poveća na 126 dinara za kilogram, a sastanak juče sa državnim sekretarom Ministarstva poljoprivrede Ljubišom Dimitrijevićem, završen je bez dogovora.


Do samog početka sastanka proizvođači su protestovali, a tokom celog dana juče vodio se, kako je za Danas rekao potpredsednik Udruženja malinara Vilamet Duško Nenadić pravi, mali građanski rat u kom je povređeno oko 50 proizvođača i nekoliko policajaca.

– Pozvali su nas na sastanak u 17 sati i obećali da će doći neko iz Vlade i Ministarstva. To je ono što smo mi tražili. Očekujemo da se konačno dogovorimo jer ovo više nema smisla – kaže Nenadić za Danas.

On je istakao da malinari neće odustati od zahteva za povećanje otkupne cene na nivo prošlogodišnje, ali da su za sada odustali od dolaska u Beograd. Nenadić kaže da proizvođači malina ne žele nasilno da ostvare cilj i da ne žele incidente. Jedan od proizvođača na inostranom tržištu vrlo cenjene voćke Vlade Vuković iz Arilja ogorčen je na sve i poručuje da će ako se ovako nastavi „doći u Beograd. „Ne mogu da dobijem više od 2.000 evra po hektaru, a to je ništa“, kaže Vuković.

Malinari su pre dva dana imali sastanak sa državnim sekretarem Ministarstva poljoprivrede Ljubišom Dimitrijevićem, ali taj sastanak nije dao rezultata. Ministarstvo je imalo predlog da proizvođači dobiju 55 odsto od cene maline koja se ostvari na tržištu, a da 45 odsto ide hladnjačama. „O tome uopšte nismo hteli da razgovaramo, jer to nema nikakvog smisla. Samo želimo da otkupna cena kilograma maline, koja je ove godine dobrog kvaliteta, bude kao što je bila i 2010, a ne od 70 do 90 dinara“, istakao je predsednik ovog Udruženja Dragan Bogdanović. Malinari su još početkom jula blokirali put Arilje – Ivanjica tražeći od države da im odobri cenu od 150 dinara po kilogramu maline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari