Kako je Danas već najavio, juče je na sednici Skupštine Privredne komore Srbije za predsednika izabran dosadašnji potpredsednik PKS Marko Čadež. Obraćajući se članovima Skupštine, novoimenovani predsednik poručio je da će ubrzati proces modernizacije i uspostavljanja jedinstvenog komorskog sistema Srbije po prilagođenom austrijskom modelu.


Čadež je najavio da će do kraja januara biti urađena mapa puta za predstojeću reformu komorskog sistema, da bi do sredine 2015. godine, za ulazak u skupštinsku proceduru, bio pripremljen predlog novog zakona. Plan modernizacije pripremiće radni tim, koji čine predstavnici PKS, regionalnih privrednih komora, Delegacije nemačke privrede u Srbiji, Privredne komore Austrije i GIZ-a. Modernizacija komorskog sistema preduslov je i za uvođenje dualnog sistema obrazovanja koje će omogućiti brže zapošljavanje posebno mladih ljudi.

Na predlog Čadeža, juče su izabrani i novi potpredsednici PKS su: Nikola Petrović, direktor Elektromreže Srbije, Vladan Atanasijević, direktor kompanije Aseko i predsednik UO Naleda, Nemanja Žugić, direktor predstavništva Dojče bank u Beogradu, Zoran Matijević, suvlasnik kompanije „Matijević“, Zoran Vujović, direktor TMF2005 i Milivoje Miletić, predsednik PK Beograda, koji je do juče vršio i funkciju predsednika PKS.

Za novog predsednika Skupštine PKS izabran je Miloš Nenezić, generalni direktor Trajal korporacije u Kruševcu, a za generalnog sekretara Predrag Petrović, diplomirani pravnik.

– Jedan od najvažnijih poslova novog rukovodstva u PKS biće reorganizacija komorskog sistema, po ugledu na zemlje sa razvijenom ekonomijom. Ubeđen sam da je Čadež idealno rešenje, jer poznaje kako funkcionišu komore, pre svega Nemačke i Austrije – rekao je za Danas Zdravko Jelušić, potpredsednik PKS iz prethodnog mandata i dodaje da će novo rukovodstvo verovatno nailaziti na otpore u sprovođenju plana da se dosad nezavisne regionalne komore povežu u funkcionalan sistem. Jelušić je ranije podneo ostavku na mesto potpredsednika u PKS a očekuje da „svoj doprinos da u reorganizaciji komorskog sistema u Vojvodini“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari