Protesti radnika zbog najavljenog Zakona o radu, koje zajednički organizuju Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost“, počinju danas okupljanjem radnika preduzeća u restrukturiranju iz Kragujevca, Kruševca, Rakovice i drugih mesta u Srbiji. Zaposleni u firmama u restrukturiranju, među kojima su Zastava vozila, Zastava kamioni, „21. oktobar, Metal sistemi i Energetika“, „14. oktobar“, traže upošljavanje svojih fabrika do okončanja postupka njihove privatizacije, isplatu minimalnih zarada, overu zdravstvenih knjižica i socijalni program za prekobrojne.

Oni najavljuju i da će se u četvrtak pridružiti većem protestu koji organizuju centrale dva reprezentativna sindikata.

Radnici Zastave kamioni, koji su, zbog neisplaćenih zarada i nemogućnosti da realizuju memorandum o saradnju sa kineskom kompanijom JAK motors, u protestu već deset dana, prema informaciji iz fabričkog sindikata, planiraju da danas, u Pionirskom parku, preko puta Skupštine Srbije, postave šator, u kojem će logorovati dok traju radnički protesti u Beogradu. „Kamiondžije“ očekuju da će šatore ispred Skupštine Srbije da postave i njihove kolege iz drugih fabrika u restrukturiranju.

Naime, dolazak u Beograd za su najavili i radnici kruševačkog „14. oktobra“, koji traže isplatu 18 zaostalih zarada, overu zdravstvenih knjižica i konačno rešavanje statusa te nekada moćne i ugledne fabrike, a danas preduzeća u restrukturiranju koje već dugo tavori na ivici totalnog kolapsa. Oni bi, kako je rekao potpredsednik sindikata u toj fabrici Đorđe Simonović, došli u znatno većem broju kada ne bi imali problem prevoza koji ne mogu da plate. Sindikalna centrala im je ipak obezbedila jedan autobus kojim će na protest doći oko 80 radnika, kaže on.

Potpredsednik Sindikata metalaca Srbije Goran Miletić, koji je i predsednik novoformirane radne grupe za rešavanje statusa preduzeća u restrukturiranju za naš list kaže da će uoči današnjeg početka radničkih protesta na prestoničkim ulicama, u kojima će, prema njegovim očekivanjima, učestvovati oko 1.500 radnika, biti organizovan sindikalni skup na kojem će se raspravljati o sudbini tih fabrika. Na skup je pozvan i ministar privrede Dušan Vujović, ali se još juče znalo, tvrdi Miletić, da se on danas neće susresti sa sindikalcima, pošto je, kako je poručeno iz Ministarstva privrede, „službeno odsutan“.

Tokom najavljenog protesta sindikati kažu da će razgovarati s građanima i prikupljati potpise za zahtev Skupštini Srbije da ne usvaja izmene zakona o radu i o PIO. Sindikati očekuju da će vrlo brzo sakupiti 500.000 potpisa, iako je za zahtev potrebno 100.000 potpisa.

Orbović: Isključivo borba za radnička prava

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović tvrdi da iza sindikata ne stoji nijedna politička partija, već se isključivo radi o borbi za prava radnika i sindikalna prava koji su ugroženi izmenama dva zakona. On je rekao da ne može da shvati najave vladajuće stranke o organizovanju kontramitinga na sindikalne proteste, slanju policije da kontroliše po firmama ko će protestovati, kao ni „bljuvotine po medijima“ o sindikalnim vođama.

Čanak: Na pritiske odgovaramo dvostruko

Predsednik UGS „Nezavisnost“ Branislav Čanak je, povodom pretnji Vlade Srbije i najava kontramitinga, rekao da će sindikati na sve pritiske „odgovoriti dvostruko“. Istakao je da su od Američke privredne komore i šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Davenporta zatražili da upozore premijera Vučića da se „ne igra“ zapaljivim izjavama i pretnjama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari