„Verujem da ćemo konačno rešavanje statusa aerodroma Lađevci urediti u ovoj godini i da će on uskoro biti civilno-vojni aerodrom“, rekla je juče u Skupštini Srbije ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović tokom rasprave o izmenama Zakona o vazdušnom saobraćaju. Ona je dodala da je mnogo toga već moralo da bude urađeno, da su napravljeni terminali, ali da nisu stvoreni uslovi za sletanje i poletanje, kao i da se trenutno radi na proširivanju piste.


– Znači, moglo je da bude brže i moglo je već da bude završeno, mogli smo već sada svi da govorimo o tome da su Lađevci civilno-vojni aerodrom, a ne da još uvek radimo na tome da uspostavimo mogućnosti da on to zaista i bude – navela je ministarka.

Replicirao je nekadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac koji je istakao da je taj posao započet u vreme vlade Mirka Cvetkovića, kao i da je zgrada na Lađevcima završena u aprilu 2012. godine, kao i najnoviji toranj, a da je bio plan da u leto 2013. godine avioni uveliko lete.

– Aerodrom je osposobljen da i danas sleću ATR avioni – poručio je Šutanovac.

Mihajlovićeva je potvrdila da avioni „ATR“ mogu da koriste aerodrom, ali je dodala „da je sve to napravljeno za jedno sletanje i medijsku propagandu koja je vođena 2011. godine“.

– Nije stvar da li je zgrada lepa. Bila sam tamo, prelepa je, sve je prelepo, samo što je prazno. To nije svrha aerodroma – navela je ministarka Mihajlović, koja je inače, govoreći o izmenama Zakona o vazdušnom saobraćaju, ocenila da Srbija može da bude ponosna na do sada postignutom u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Izmene zakona , prema njenim rečima, samo će još poboljšati situaciju, iako je Srbija u toj oblasti jednim delom već u EU. Kao najznačajnije novine, ona je izdvojila formiranje Nacionalnog komiteta za bezbednost, ali i drugačiju podelu aerodroma, kako bi bili smanjeni troškovi otvaranja novih. Podsećajući da je Zakon o vazdušnom saobraćaju donet 2010. godine, ministarka je navela da je cilj izmena dodatno usaglašavanje sa direktivama EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari