Država je zaštitila javni interes kad se radi o zemljištu Poljoprivrendog kombinata Zlatibor i sve u vezi sa njegovom privatizacijom biće ponovo razmotreno – izjavila je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

– Ona je potvrdila da je ceo predmet vraćen u prvostepeni postupak, odnosno da više nije na snaziu drugostepeno rešenje koje je ona potpisala a kojim je poljoprivrednom kombinatu dozvoljeno da bez nadoknade upiše vlasništvo na 2.213 hektara državnog zemljišta, za koje je imalo pravo korišćenja.

– Javni interes je najvažniji i interes koji država štiti svim svojim sredstvima. Mi smo javni interes zaštitili i štete nije bilo – rekla je ona i dodala da je „sasvim sigurno bilo određenih nepravilnosti u prvom stepenu i da se one sada istražuju“. Ona je naglasila da je Ministarstvo radilo po zakonu, ali i da „po novom zakonu niko neće moći da dobije zemljište bez naknade“.

– Onaj ko je sada vlasnik, platiće po tržišnoj ceni. Platio bi i po prethodnom zakonu. Ti su predmeti u izradi – objasnila je Mihajlovićeva.

I na sajtu Ministarstva, u izveštaju radne grupe koju je za rasvetljavanje tog predmeta formirala ministarka, navodi se da je „analizom i utvrđivanjem činjeničnog stanja pri donošenju drugostepenog rešenja utvrđeno da ima sumnje na postojanje krivične odgovornosti na osnovu koje će, po podnošenju krivične prijave ovog Ministarstva, pravosudni organi moći da postupaju“.  

Radna grupa je utvrdila je da u slučaju Poljoprivrednog kombinata “Zlatibor” nema štete po državu i da upis svojine nije moguć, jer je u toku postupak pred Upravnim sudom. Inače, radna grupa je formirana jer je reagovao predsednik Opštine Čajetina, Milan Stamatović, koji je ukazao da je rešenjem koje je potpisala ministarka u drugostepenom postupku, narušen javni interes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari