Zastava oružje držala je u Univerzal banci depozit od 2,9 miliona evra, potvrdio je Danasu izvor iz te kompanije. Tim novcem koji je sada zarobljen u stečaju te privatne banke trebalo je, saznaje naš list, da se finansira završetak trogodišnjeg transfera Zastavine tehnologije za proizvodnju pešadijskog naoružanja u Azerbejdžan.

Da li je okončanje tog posla, vrednog oko 30 miliona dolara, dovedeno u pitanje, znaće se nakon sastavljanja stečajnog bilansa, ali da će doći do odlaganja već sada je izvesno. U pitanju je jedan od značajnijih izvoznih aranžmana kragujevačkih oružara u minulih dvadesetak godina.

Izvor Danasa navodi da su depozite u Univerzal banci imale i još neke fabrike domaće odbrambene industrije, čime se potvrđuje jučerašnje pisanje našeg lista.

Da imaju depozite u Univerzalu, juče su nam potvrdili i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva i Službeni glasnik, koji je osporio objavljeni iznos depozita od dva miliona evra, ali nije hteo da objavi tačnu cifru.

U Agenciji za osiguranje depozita, koja je administrator stečaja Univerzal banke, rekli su da je postupak pred Privrednim sudom u Beogradu otvoren pre šest dana i da je izrada početnog stečajnog bilansa u toku, pa je „u ovom trenutku teško napraviti pouzdanu procenu procenta naplate potraživanja deponenata čiji su ulozi bili veći od osiguranog iznosa“. U AOD su rekli i da Agencija nije imala deponovana sredstva u toj banci.

Ostala preduzeća o čijim je računima u Univerzalu Danas pisao – SDPR, Dunav osiguranje i TENT – juče se nisu oglašavala ovim povodom.

Uporedo sa pitanjem državnih firmi i institucija koje su držanjem svog novca u Univerzalu, toj banci, za koju se znalo da klizi ka bankrotu, obezbedile sredstva za kreditiranje tajkuna – njenih akcionara, ovih dana rešava se i pitanje sudbine 450 radnika te banke, koji će sada ostati bez posla.

Prema najavama zvaničnika, moguće je da će biti potrebe za angažmanom nekih od njih, ali pošto Univerzal više nema dozvolu za rad i pošto je nad bankom otvoren stečaj, nema sumnje da će velika većina uskoro stati u red u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Zoran Ilić, predsednik Sindikata finansijskih organizacija Srbije u Univerzalu, kaže za Danas da je sindikat do sada imao transparentnu komunikaciju sa AOD-om, ali da pitanje otpremnina za radnike Univerzala ostaje „nejasno“.

Po njegovim rečima, u sve tri banke koje su zatvorene pre Univerzala zaposleni su dobili otpremnine, „a ispada da samo mi ne možemo“.

– Druge banke su ili preuzete od strane neke treće banke ili su imali državne akcionare, a sada ispada da samo mi nemamo isplatioca. Otpremnine su elementarno pravo i mi ćemo ta prava tražiti svim legitimnim putevima – kaže Ilić.

On dodaje da je zaposlenima rečeno da po zakonu pravo na otpremnine nemaju, ali da je to jedno tumačenje, a da će sindikat razjašnjenje tog pitanja tražiti i od suda ili druge nadležne institucije.

– Priča se o tome da će teret gašenja banke poreske obveznike, a to smo i vi i ja, koštati 60 do 70 miliona evra. Zašto onda radnicima koji nisu učestvovali ni u kakvim kriminalnim radnjama ne bi bile isplaćene otpremnine – ističe Ilić.

U svetlu ogromnih gubitaka do kojih je država prećutno pristala da dođe u Univerzalu, insistiranje na kresanju troškova, tako što će 450 radnika, u ime „zakona“ biti ostavljeni bez dinara, u najmanju ruku zvuči cinično. Ako ne država, njihove otpremnine bi morali da isplate akcionari – najodgovorniji za krah Univerzal banke.

Demanti

Glasnik: Utrošili smo veći deo novca deponovanog u Univerzalu

„Obaveštavamo Vas da je tekst objavljen u listu Danas 11. februara 2014. godine o sredstvima koje JP Službeni glasnik deponovao u Univerzal banci krajnje tendenciozan i potkrepljen netačnim podacima o visini sredstava Glasnika koja su uložena u ovu banku. Istine radi obaveštavamo vas da je prethodno rukovodstvo JP Službeni glasnik potpisalo ugovor sa Univerzal bankom i na osnovu njega deponovalo novac. Aktuelno rukovodstvo Glasnika, u skladu sa svojim tržišnim poslovanjem, upravo sa tog računa, u poslednjih godinu dana izmirivalo je svoje pristigle obaveze i utrošilo veći deo deponovanih sredstava za potrebe proizvodnje. Iznos Glasnikovih sredstava koji je ostao na tekućem računu u Univerzal banci je mali i ni na koji način ne ugrožava finansijsko poslovanje preduzeća“, navodi se u jučerašnjem demantiju Službenog glasnika.

Objavljivanjem netačnih informacija grubo ste prekršili novinarski kodeks i naneli štetu ugledu JP Službeni glasnik svrstavajući ga u neodgovorna javna preduzeća. Stavljajući JP Službeni glasnik na prvo mesto liste deponenata Univerzal banke, kako na početku teksta, tako i u antrfileu, svesno ste obmanuli javnost, manipulišući navodima o visini uloženih sredstava.

U skladu sa Zakonom o javnom informisanju zahtevamo da demanti JP Službeni glasnik objavite u prvom narednom broju lista Danas, na istom mestu gde su objavljene netačne informacije o Glasniku. A u skladu sa novinarskim kodeksom i elementarnom profesionalnom pristojnošću očekujemo da se redakcija lista Danas javno izvini za grubu grešku koju je napravila.

JP Službeni glasnik

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari