U Ministarstvu finansija ne postoje tragovi o sastanku koji je 2013. godine održan sa velikim brojem bankara, a na kojem je država tražila od banaka da ne blokiraju račune Farmakoma, vidi se iz odgovora koji je Danas dobio od tog ministarstva.

Naime, Danas je po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, od Ministarstva finansija zatražio zapisnik sa pomenutog sastanka, ali smo zvanično obavešteni da traženi dokument – ne postoji.

„Nakon detaljne provere u pisarnici našli smo da u tadašnjem Ministarstvu finansija i privrede nikada nije zaveden predmet koji sadrži zapisnik niti bilo kakva druga dokumenta koja se odnose na navedeni sastanak“, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Ovakav odgovor je iznenađujuć, budući da državne institucije redovno vode zapisnike sa svakog zvaničnog sastanka, upravo da bi postojao trag i da bi se kasnije mogla utvrditi eventualna odgovornost i pozicija svih učesnika.

U konkretnom slučaju, sastanak je održan 16. aprila 2013. godine na poziv državnog sekretara Ivice Kojića, današnjeg šefa kabineta premijera Aleksandra Vučića, a prisustvovali su mu i Siniša Mali, danas gradonačelnik Beograda, a tada savetnik prvog potpredsednika Vlade Vučića, zatim vlasnik Farmakoma Miroslav Bogićević i veliki broj bankara. Prema navodima učesnika, predstavnici države su na tom sastanku tražili da se banke u naredna tri meseca uzdrže od blokiranja Farmakomovih računa („standstill“ aranžman) da bi sistem mogao da nastavi da posluje, ali su odmah posle sastanka, Findomestik i Sberbanka blokirale Farmakom, a posle njih i sve ostale banke.

Pojedini učesnici zato smatraju da je sastanak zapravo poslužio kao katalizator urušavanja ovog sistema, a činjenica da je Ministarstvo odlučilo da ne zabeleži ništa od onog što je izrečeno na sastanku, budi dodatnu sumnju u motive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari