Ministarstvo finansija saopštilo je da je bankama dostavilo preporuku za rešavanje problema kredita indeksiranih u švajcarskim francima. Objavljenom preporukom se bankama sugeriše da ugroženim klijentima odobre reprogram kredita, ali se nigde ne pominje na koji način bi taj reprogram trebalo sprovesti niti kakve bi povoljnosti on trebalo da donese klijentima.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, „preporuke bankama koje se ni na koji način ne mogu tumačiti kao pokušaj mešanja u slobodu ugovaranja, ali podrazumevaju da će ih banke razmotriti i primeniti na osnovu individualnog pristupa svakom klijentu“.


„Očekuje se da banke i njihovi klijenti, uvažavajući preporuke, pronađu međusobno prihvatljiv način za prevazilaženje predmetne kompleksne situacije“, navodi se u saopštenju.

U Preporuci se navodi da bi za reprogram trebalo da se kvalifikuju klijenti koji ispunjavaju sledeće uslove: da su kredit uzeli zarad kupovine prvog stana, da im je ostatak duga prema banci veći od vrednosti kupljenog stana i da nisu solventni, što znači su kod klijenta „nastupile vanredne okolnosti“ koje su bitno narušile njegovu platnu sposobnost (samohrane majke, nezaposlenost u periodu dužem od šest meseci, privremena, odnosno trajna invalidnost usled nesreće ili bolesti, itd.). Kao nesolventne, Ministarstvo predlaže i one kojima kada plate ratu za kredit ne ostaje dovoljno novca „za plaćanje drugih obaveza i normalnu egzistenciju porodice“. Nije određeno šta je „normalna egzistencija porodice“.

Ministarstvo je navelo i da će „u skladu sa važećim propisima“ omogućiti povoljan poreski tretman „eventualnog otpisa glavnice“ i troškova izazvanih reprogramom za kvalifikovane klijente. Šta to konkretno znači, takođe se ne navodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari