Izvođači radova koji se angažuju na važnim infrastrukturnim projektima biće svrstani na crne i bele liste, najavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.


Ona je to najavila pošto je zatekla poluprazno gradilište na deonici autoputa od Beograda do Crne Gore, između Uba i Lajkovac, na kojoj srpske kompanije imaju rok do 30. novembra da završe radove. Mihajlovićeva je na trasi od Uba do Lajkovca od predviđenih 210 danas zatekla oko 50 radnika. Ona je podsetila da je država produžila rok izvođačima radova, preduzećima Planum i Putevi Užice, pod uslovom da do predviđenog roka završe tu deonicu dugu 12,5 kilometara, koja se gradi još od 2010. godine.

„Aneksom ugovora utvrđeno je da izvođač radova mora da dostavi preciznu dinamiku, sa koliko radnika i šta će raditi. Država neće tolerisati takve stvari. Još jedna ovakva kontrola i može se desiti da izvođač izgubi posao. Nije to želja države, a verujem ni radnika, ali mi moramo da uvedemo red“, naglasila je Mihajlović o dodala neće dozvoliti da se neodgovorno troši novac građana budući da se radovi na deonici Ub – Lajkovac finansiraju iz budžeta.

Prema njenim rečima, na osnovu crnih i belih lista izvođača, sve firme koje ne budu poštovale rokove, izgubiće posao i neće moći da dobiju nijedan drugi u budućnosti. Mihajlović je naglasila da to nije smislila Vlada Srbije, već da to predviđa Konvencija 94 Međunarodne organizacije rada, dodajući da ne razume zašto se to nije primenjivalo i u prethodnom periodu. Govoreći o kvalitetu asfalta koji se postavlja, Mihajlović je naglasila da Ministarstvo čeka izveštaj nadležnog instituta kako bi se utvrdilo šta se desilo s asfaltom koji je postavljen na mostu kod Beške. U prethodnom periodu postojali su problemi i s kvalitetom projekata, navela je ona, dodajući će novi zakon o planiranju i izgradnji predvideti da i projektanti moraju da daju garancije za svoje projekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari