Odluka o poskupljenju struje mogla bi da bude doneta na današnjoj sednici Vlade Srbije, nakon koje bi ministar energetike Aleksandar Antić izašao u javnost sa konkretnim detaljima – najavio je juče Dušan Vujović, ministar finansija Srbije.

– Ono što je poznato u ovom trenutku je da Elektroprivreda Srbije još uvek nije poslala zahtev za korekciju cene električne energije Agenciji za energetiku, pa shodno tome i činjenici da cena struje može da bude korigovana tek 30 dana od objavljivanja te odluke u Službenom glasniku, najraniji termin u kome poskupljenje može da nastupi je sredina jula. Još uvek se ne zna u kom procentu će poskupeti električna energija. Prema dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom struja bi trebalo da poskupi za 15 odsto. U javnosti se spekuliše da će 7,5 odsto iznosa od poskupljenja biti plasirano u Elektroprivredu Srbije za održavanje proizvodnje struje, dok će 7,5 odsto biti iznos koji će se kao akciza slivati u državnu kasu. U stručnoj javnosti su se pojavila i mišljenja da će struja poskupeti u manjem procentu na taj način što bi se njena cena povećala za 7,5 odsto dok bi se Vlada u ovom trenutku odrekla akcize odnosno donela bi odluku da ona bude 0. Po svemu sudeći, izvesno je da će dilema koliko će iznositi procenat poskupljenja električne energije biti rešena na današnjoj sednici Vlade Srbije.

     Slobodan Ružić, direktor kompanije Enerdži sejving grup, ističe za Danas da Vlada Srbije svojim uplitanjem u iznos korekcije cene struje krši postojeća zakonska rešenja.

– Vlada Srbije, prema našim zakonima, nema nikakvu ingerenciju u utvrđivanju iznosa cene električne energije. Zakonska rešenja u Srbiji predviđaju da odluku o tome da li cena struje treba da bude promenjena, donosi nezavisno regulatorno telo, Agencija za energetiku. Dakle, Vlada nema nikakva zakonska ovlašćenja da donosi odluke o ceni električne energije. Procedura je takva da korekciju cene ima pravo da zatraži Elektroprivreda Srbije od Agencije za energetiku, koja donosi odluku da li će korekcije biti ili ne i u kom iznosu. S obzirom na to, ne može Vlada Srbije da se dogovara sa Međunarodnim monetarnim fondom o povećanju cene struje, jer tu ingerenciju u Srbiji ima samo Agencija za energetiku – kategoričan je naš sagovornik.

On dodaje da je cena struje trebalo da bude povećana još prošle godine.

– Do korekcije je trebalo da dođe odmah nakon katastrofalnih poplava koje su znatno oštetile proizvodna postrojenja EPS-a. To poskupljenje je trebalo da ima za cilj obnovu EPS-a nakon poplava, odnosno da omogući tom preduzeću nesmetan rad. Smatram da je insistiranje Međunarodnog monetarnog fonda na tome da se uvede akciza za struju pogrešna. Akciza se uvodi samo za luksuznu robu a električna energija to nikako ne može da bude. Uvesti akcizu za struju i na taj način puniti budžet je isto tako pogrešno kao uvesti akcizu za hleb. Jednostavno, ni struja ni hleb nisu luksuzna roba i ne može se puniti budžet na taj način samo zato što narod to mora da troši. Državnu kasu naravno treba puniti, ali nikako na taj način – izričit je Ružić.

 

Po dogovoru

Prema dogovoru sa MMF-om, struja je trebalo da poskupi od 1. aprila za 15 odsto, ali je na predlog Vlade Srbije odlučeno da se taj rok prolongira. Naime, čekalo se da prođe grejna sezona kada potrošači troše više struje. Električna energija u Srbiji je poslednji put poskupela u avgustu 2013. godine u iznosu 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu. Prosečna cena struje u Srbiji po kilovat – satu iznosi 6,15 dinara za domaćinstva, dok je taj iznos za industriju 5,85 dinara po kilovat-satu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari