U petak će revizorska kuća KPMG dostaviti svoj izvešaj o pravom stanju stvari u Poljoprivrednoj banci Agrobanci ad Beograd, čiji je država Srbija pojedinačno najveći akcionar, rečeno je Danasu u Ministarstvu finansija Srbije.

 „Mi smo već pripremili program koji sadrži moguće načine rešenja problema te banke i Vlada Srbije će se truditi da realizaciju tog programa prati u granicama sredstava kojima u ovom trenutku raspolaže“, kaže za Danas državni sekretar Goran Radosavljević i dodaje da će ta banka ili biti dokapitalizovana ili će biti otkupljena njena nenaplativa potraživanja.

„U toku pregovora sa MMF-om mi smo smatrali da treba računati sa slučajevima potkapitalizacije, ali oni su insistirali da se ta stavka iz budžeta izbaci, tako da u ovom trenutku raspolažemo sa nekih stotinak miliona evra na računu Agencije za osiguranje depozita, a potrebno je da podržimo tri banke. Pored Agrobanke i Privrednu banku Beograd i Razvojnu banku Vojvodine“, kaže Radosavljević. On podseća da je planom države za 2012. i 2013. godinu predviđeno da se za dokapitalizaciju banaka obezbedi 400 miliona evra, ali se MMF sa tim izdatkom u ovogodišnjem budžetu nije složio.

Radosavljević kaže da se na dokapitalizaciji Privredne banke Beograd već radi i da je taj proces dobrovoljan, banka mora sama da se obrati državi za pomoć.

U budžetu Srbije za 2012. godinu, kako je Danas već pisao, predviđena su sredstva za dokapitalizaciju Komercijalne banke i Radosavljević nije mogao ni da potvrdi ni da demantuje vesti da MMF smatra da ova investicija izlazi iz okvira ograničenja za zaduživanje Srbije. Ugovorom sa EBRD i IFC, takođe akcionarima Komercijalne banke, predviđeni tender za konsultanta je već raspisan i očekuje se da zainteresovane konsultantske kuće do kraja februara dostave pisma o zainteresovanosti. Konsultant treba da predloži sadašnjim akcionarima šta sa Komercijalnom bankom dalje.

U svim bankama o kojima je reč, država Srbija ima vlasnički udeo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari