U kragujevačkom preduzeću u restrukturiranju Metal sistemi, početkom naredne sedmice biće okončano potpisivanje sporazuma o dobrovoljnom napuštanju fabrike, uz jednu od četiri opcije iz ponuđenog socijalnog programa.

U Metal sistemima za naš list kažu da se za odlazak iz fabrike, uz otpremnine od po 200 evra po godini staža ili deset bruto plata, te dokup do pet i dve godine staža, opredelilo oko 140 od ukupno 232 radnika. Uz socijalni program, radnici koji su odlučili da napuste firmu, potpisuju i sporazum kojim prihvataju obustavu svih postupaka naplate neisplaćenih zarada i ostalih potraživanja, koja im fabrika duguje.

U fabričkom sindikatu procenjuju da se više od polovine zaposlenih, iako svesni da im socijalni program, posebno otpremnine od po 200 evra po godini staža, ili deset bruto plata, nikako ne predstavljaju dugoročnije rešenje radno-socijalnog statusa, ipak odlučilo da napusti fabriku, opredelivši se za varijantu „bolje vrabac u ruci… „Tim pre što su prethodno i aktuelno poslovodstvo fabrike zagasilo gotovu svaku radnu aktivnost u preduzeću, dok iz Agencije za privatizaciju ni nakon Nove godine, koja je bila obećani rok, ne stižu informacije o modelu rešavanja statusa Metal sistema.

Prema ranijim (ne)zvaničnim najavama, podsetimo, dve celine koje posluju u okviru Metal sistema – Fabrika krupnih lanaca nekadašnje kragujevačke Industrije „Filip Kljajić“, te Zastava-procesna oprema, predviđene su za stečaj. To je prihvatilo nedavno imenovano novo poslovodstvo firme, ali ne i fabrički sindikat, čiji čelnici smatraju da proizvodne celine preduzeća mogu da opstanu, a da bi, stečajni postupak, u našim uslovima, značio njihovo sigurno gašenje.

U sindikatu Metal sistema kažu da još uvek čekaju zvaničnu informaciju iz Agencije za privatizaciju o rešavanju statusa tog preduzeća u restrukturiranju, ali da žele da veruju da se, ipak, odustalo od predviđenog stečaja. Fabrici je u međuvremenu ponuđen socijalni program za rešavanje problema viška zaposlenih, što navodi na pretpostavku da bi Metal sistemi, za koje je, saznaje se, zainteresovana jedna švedska kompanija, mogli da budu privatizovani prodajom imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari