Ministarstvo privrede najoštrije negira tvrdnje nevladine organizacije Transparentnost Srbije da Nacrt zakona o ulaganjima, koji je u proceduri utvrđivanja predloga zakona, ograničava pravo pristupa informacijama od javnog značaja. Naprotiv, Nacrt zakona o ulaganjima je u potpunosti u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, saopštilo je juče Ministarstvo privrede, reagujući na saopštenje Transparentnosti, izdato pre tri dana.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


– Član 24 ovog Nacrta jasno predviđa da se na podatke iz ugovora i informacije koje su organi državne vlasti saznali u toku pregovora i vođenja postupka, primenjuju odredbe o zaštiti podataka u skladu sa zakonom kojim se uređuju informacije od javnog značaja – navodi se u saopštenju Ministarstva.

Podseća se i da je tokom aprila i maja ove godine sprovedena javna raspravu o Nacrtu zakona o ulaganjima.

– Ministarstvo je preko sredstava javnog informisanja upoznalo građane i celokupnu javnost o zakonu koji priprema, kao i o njegovim ciljevima, tako da neverovatno zvuči tvrdnja Transparentnosti Srbije, koja slovi za nevladinu organizaciju dobro obaveštenu o svim potezima države, da su za izradu ovog zakona saznali tek iz izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije – navodi Ministarstvo u saopštenju i zaključuje da je cilj zakona ne da se sakrije bilo kakva informacija od javnosti, već da se izjednače domaći i strani investitori, stvori dobar zakonodavni i institucionalni okvir za efikasnu realizaciju investicija i zapošljavanje, sve u skladu sa domaćim propisima, svetskom i praksom Evropske unije.

Ovo saopštenje Transparentnost Srbija juče je ocenila kao „demanti bez demantija“ odnosno da u saopštenju nema dodirnih tačaka sa tvrdnjama i činjenicama na kojima je ta organizacija zasnovala kritiku nacrta zakona.

– Transparentnost je, na osnovu analize koju je krajem avgusta objavila Agencija za borbu protiv korupcije, komentarisala odredbu člana 25. nacrta tog zakona. Pri tom smo ukazali na njenu suprotnost sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i na moguće štetne posledice. Međutim, ministarstvo u „demantiju“ citira član 24. nacrta i navodi zbog čega smatra da je taj član (koji mi nismo ni pomenuli!) „usklađen sa domaćim i evropskim propisima“ – objašnjava Transparentnost.

Dodaje se da Ministarstvo privrede u svom saopštenju ukazuje da je o nacrtu Zakona o ulaganjima održana javna rasprava u aprilu i maju 2015. Ali, tvrde u toj organizaciji, ni taj nacrt, niti bilo koja druga verzija Zakona o ulaganjima ne mogu se naći na odgovarajućoj rubrici sajta Ministarstva, među „zakonima u pripremi“.

– Doduše, postoji trag da je pomenuta javna rasprava iz aprila bila oglašena na Portalu e-uprava. Na naše iznenađenje, utvrdili smo da se u dokumentima sa te javne rasprave uopšte ne pominje sporni član 25, koji je bio predmet kritičkog osvrta TS! To ukazuje da je sporna odredba uneta u nacrt ovog zakona nakon poslednjeg objavljivanja – kažu u Transparentnosti i pozivaju Ministarstvo „da na jednostavan način otkloni sve bojazni u vezi sa odredbama ovog nacrta – da objavi njegovu aktuelnu verziju, pa da o njoj svako može da donese argumentovani sud“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari