Prigodna poštanska marka Pošte Srbije, sa temom „Evropa – Nacionalni muzički instrumenti“, u konkurenciji 49 zemalja, dobila je prvu nagradu – Zlatnu marku za 2014. godinu na ovogodišnjem takmičenju za najlepšu marku u izboru asocijacije javnih poštanskih operatora PostEvropa.


Marke izdanja „Evropa“ Pošta Srbije objavila je 28. aprila ove godine i štampane su u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca u Beogradu, u tiražu od 100.000 za marku nominale 69 dinara, odnosno 45.000 za marku nominalne vrednosti 74 dinara. Autor idejno-likovnog rešenja pobedničke poštanske marke je akademska slikarka-grafičarka Nadežda Skočajić, dok je stručnu saradnju pružio profesor Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor.

Marka nominalne vrednosti 74 dinara, na kojoj su predstavljene gajde, dobila je najviše onlajn glasova publike, drugoplasirana je marka Turske pošte, a na treće mesto plasirala se marka Grčke pošte.

Inače, prigodne poštanske marke sa temom „Evropa“ objavljuju se od 1956. godine, a od osnivanja PostEvrope ova organizacija preuzela je nadležnost za to izdanje. PostEvropa organizuje ovaj izbor od 2002. godine, a od 2007. godine uvedeno je i onlajn glasanje za izbor za najlepšu marku po principu „jedan registrovani glasač – jedan glas“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari