Turski investitori zainteresovani su za ulaganje u Srbiju, pre svega u sektor proizvodnje i prerade mleka, tekstilne industrije, bankarskih usluga, poljoprivrede, energetike i građevinarstva, zaključak je šestog srpsko-turskog poslovnog foruma koji je održan juče u organizaciji Udruženja privrednika Sita i Privredne komore Beograd.


– Sada je trenutak da turski investitori započnu poslovanje u Srbiji koja je u pregovorima o pridruživanju Evropskoj uniji. Velika šansa za turske proizvode je i Sporazum o slobodnoj trgovini koju Srbija ima sa Rusijom – rekao je predsednik Site Omer Šimšek otvarajući Forum koji je okupio 40 preduzeća iz Turske i oko 300 firmi iz Srbije, a pored plenarnog dela podrazumevao je i B2B sastanke.

I Milivoje Miletić, predsednik Privredne komore Beograd, ukazao je na značaj skupa za unapređenje ekonomske saradnje dve zemlje.

– Naša dosadašnja saradnja ni po obimu, a ni po strukturi nije zadovoljavala interese obe strane, a jedan od razloga je nedovoljna informisanost privrednika o mogućnostima u Srbiji kao investicionoj destinaciji. Obostrani interes je da saradnju u narednom periodu unapredimo – rekao je Miletić i dodao da su u dosadašnjoj saradnji uglavnom dominirali klasični kupoprodajni odnosi.

Prema njegovim rečima, postoje i primeri uspešnih i kvalitetnih ulaganja turskih firmi na našem tržištu, a osim tekstila, obe strane su, kako kaže, zainteresovane za infrastrukturu, energetiku i prehrambeni sektor.

Stevan Nikčević, predstavnik Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, rekao je da Sita kao sestrinska organizacija Tuskona, snažne privredne industrijske organizacije iz Turske, radi uspešno godinama kreirajući dobar poslovni most između Srbije i Turske.

– Potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini 2009. godine, kao i činjenica da je liberalizovan vizni režim između ove dve zemlje značajno su uticali na povećanje robne razmene, koja je od tada nekoliko puta povećana. Deficit u robnoj razmeni još uvek je na našoj strani – rekao je Nikčević. „Trenutno postoji interesovanje turskih privrednika za ulaganje u proizvodnju i preradu mleka u Srbiji, ali su i velike turske banke u poodmakloj fazi pregovaranja za dobijanje dozvole za rad kod nas“, rekao je.

Najviše ulaganja u auto-industriju

Sektor u koji se najviše ulaže u Srbiji je automobilska industrija, a zatim i prehrambeni i sektor izgradnje. Beleži se povećana zainteresovanost za tekstilnu industriju, a turska kompanija „Džinsi“ želi da proširi svoje poslovanje i na jug Srbije.

Vrednost turskih investicija

– Obim investicija koje je Turska realizovala do sada iznosi oko 95 miliona eura, a ako pogledamo obim investicija koje je ona imala u Bugarskoj ili Rumuniji, videćemo da postoji razlika koja zaslužuje pažnju – rekao je predsednik Privredne komore Beograd, Milivoje Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari