Da nisu radili ništa drugo službenici Privrednog suda u Beogradu juče bi imali posla i preko glave samo sa poveriocima Interkomerca ad, o čijem ponuđenom planu reorganizacije će se odlučivati na ročištu zakazanom za danas.

Prema tom planu reorganizacije, koji je pripremila firma Gorana Perčevića, njeni su ukupni dugovi oko 208,8 milijardi dinara, što je oko 200 miliona evra. Od te sume na neobezbeđene poverioce otpada čak 15,28 milijardi dinara i u planu se podvlači da „su usaglašavanja još u toku pa se očekuju korekcije u smislu smanjenja iznosa obaveza prema dobavljačima i kooperantima“.

Planom je predviđeno da pre početka njegove primene budu u potpunosti namireni zaposleni i država za obaveze prispele u poslednja tri meseca pre pravljenja plana reorganizacije, tako da ovi poverioci neće glasati o planu. Razlučnim poveriocima, odnosno poveriocima iz klase 1, ponuđen je reprogram duga na rok od sedam godina, s tim što bi godinu dana trajao grejs period tokom koga bi glavnica mirovala a kamate bile plaćane mesečno. Reprogram bi, ako se poverioci slože, bio izvršen po kamati koja je zbir tromesečnog euribora plus tri odsto na godišnjem nivou. Za poverioce čije je potraživanje obezbeđeno zalogom na imovinu trećih lica predviđeno je da reprogram duga traje jedan plus sedam godina, sa godinu dana grejs perioda uz mirovanje duga i plaćanje kamata. Reprogram duga bi se izvršio po kamati u visini tromesečnog euribora plus tri odsto na godišnjem nivou. Dugovi bi bili izraženi u evrima na dan početka primene plana reorganizacije, ukoliko on bude usvojen.

Napred pomenuti dobavljači i kooperanti se verovatno ne bi složili, ali za javnost je izgleda najzanimljivije pitanje o visini potraživanja pojedinih banaka prema Interkomercu. U planu reorganizacije se kao uslovna potraživanja (dakle još nedospela ili nepotvrđena) navode potraživanja prema 15 banaka, za koja se nudi reprogram po napred navedenim uslovima. Prema toj listi Interkomerc bankama duguje 3,786 milijardi dinara i najveći poverilac mu je Prvi faktor faktoring doo – po osnovu ugovora o faktoringu taj poverilac potražuje oko 1,9 milijardi dinara ili oko 19 miliona evra. Zatim sledi Hipo banka sa 445,8 miliona dinara, pa AIK banka sa 278,589 miliona dinara, pa Sberbanka sa 223,755 miliona dinara, pa Srpska banka sa 179,826 miliona dinara. Nova agrobanka na ime datih garancija potražuje oko 150 miliona dinara. Preko 100 miliona dinara potražuje i Credi banka (119,557 miliona) , a Intesa banka je na spisku sa potraživanjem od tačno 100 miliona dinara. Potraživanja manja od milion evra imaju Vojvođanska banka (91 milion dinara), Dunav banka na ime garancija (79,6 miliona), Sosijete ženeral (74,657 miliona), Poštanska (62 miliona), Eurobank EFG , po osnovu neiskorišćenog limita po faktoringu, 30 miliona, Komercijalna banka 20 miliona i Jubmes banka 18 miliona dinara. Ovo su, dakle, uslovna potraživanja, pa se može pretpostaviti da banke potražuju od Interkomerca više.

Otkako je na predlog Interkomerca 26. decembra pokrenut predstečajni postupak na osnovu ponuđenog plana reorganizacije, sudu je dostavljeno više od 70 podnesaka među kojima su i podnesci Alfa banke, Unikredit banke, A faktora, KBM banke, koje se ne nalaze na napred citiranom spisku.

Plan reorganizacije predložen je i za Koteks iz Surčina, sa Interkomercom povezanu firmu, koja je u međuvremenu prešla u većinsko vlasništvo Interkomerca od preko 99 odsto. Pre uvođenja predstečajnog postupka, računi te dve firme bili su blokirani za iznos od 6,86 milijardi odnosno 3,476 milijarde dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari