Narodna banka Srbije je načinila ozbiljne proceduralne greške prilikom donošenja rešenja o kažnjavanju članova Upravnog odbora ugašene Univerzal banke, zbog čega je bila primorana da sama poništi sva ova akta samo nekoliko nedelja pošto ih je donela, saznaje Danas. Na taj način, niko od članova UO ove banke na kraju nije kažnjen.


NBS je članove UO i Izvršnog odbora Univerzala kaznila zbog nepravilnosti u poslovanju banke kojom su upravljali, pa su pojedini među njima bili dužni da plate i po nekoliko miliona dinara. Međutim, NBS je sva ova rešenja donela iako funkcionere o čijem je radu odlučivala nije pre toga pozvala da se izjasne o navodima koji su im stavljeni na teret. Na to je, inače, bila dužna po Zakonu o upravnom postupku, pa je sva rešenja naknadno morala da poništi, kada su kažnjeni počeli da protiv nje podnose tužbe Upravnom sudu.

Pritom, NBS je, izgleda, primenjivala i neobične kriterijume prilikom odlučivanja, pa je tako najvišom sumom od čak 6,9 miliona dinara kažnjen član UO Slobodan Unković, pri čemu kazna nije bila odmerena prema njegovoj eventualnoj ulozi u padu Univerzala, već prema ukupnim primanjima koja je ostvarivao.

Da stvar bude gora, nakon što je NBS odlučila da ga oglobi ovolikim iznosom, ispostavilo se da je Unković sav novac koji je dobijao za svoj rad u Univerzalu, a u pitanju je 102.000 dinara mesečno, davao u humanitarne svrhe! Tako je tim novcem pomogao operacije bolesne dece, domove za decu ometenu u razvoju i decu bez roditeljskog staranja i druge institucije, o čemu postoje pisani tragovi, pošto je Unković davao naloge da Univerzal banka njegov dodatak za rad u UO uplaćuje ovim ustanovama.

Uz to, Unković je u Univerzalu proveo relativno kratko vremena – 11 meseci, pa se čak i protivio mnogim odlukama Odbora, što izgleda da nije uzeto u obzir prilikom odlučivanja.

Članovi UO Univerzala koje je Danas kontaktirao nisu hteli da govore o ovoj temi, uz objašnjenje da su sva rešenja NBS označena kao službena tajna, zbog čega je odavanje podataka o njima zabranjeno. Ipak, kako saznajemo, NBS nije ponovo odlučivala o kažnjavanju niti je sprovodila bilo kakav naknadni postupak, pošto je krajem februara poništila originalna rešenja protiv članova rukovodstva banke.

NBS bi, inače, kako za naš list objašnjava jedan od sudija Upravnog suda, prema pravilima upravnog postupka imala pravo da sprovede novi (ispravni) postupak i eventualno donese nova rešenja o kažnjavanju, budući da je sama poništila svoje prethodno rešenje.

 

NBS: Informacije o članovima su tajna

Narodna banka Srbije juče je odbila da odgovori na pitanja Danasa u vezi ovog slučaja. „Podaci vezani za lica koja su bila članovi organa upravljanja banke, smatraju se u skladu sa Zakonom o bankama i Zakonom o Narodnoj banci Srbije, tajnim podacima i ne mogu se učiniti dostupnim trećim licima, osim u slučajevima propisanim zakonom“, navela je NBS. Danas je od centralne banke tražio informacije o razlozima za poništenje rešenja o kažnjavanju funkcionera Univerzala, greškama koje je NBS počinila u toku postupka i razlozima zbog kojih postupak nije ponovljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari