Zbog nagoveštene promene poslovodstva Zastave oružja, oko 1.000 oružara okupilo se juče ispred stare Zastavine upravne zgrade, u kojoj je, za 11 sati, bila zakazana sednica Nadzornog odbora. Kako je bilo najavljeno, na njoj je trebalo da bude izabran direktor fabrike. Pored aktuelnog direktora Radeta Gromovića, na konkurs za „prvog čoveka“ te fabrike, saznaje naš list, javili su se Beograđanin Dejan Apostolović i penzionisani oficir, nekadašnji direktor kragujevačkog Tehničko remontnog zavoda „Medna“ Milojko Brzaković. Prema nezvaničnim informacijama, upravo je Brzaković favorit Nadzornog odbora, odnosno Ministarstva odbrane.

Međutim, sednica NO juče nije održana u zakazano vreme i na zakazanom mestu, te su se oružari iza podneva vratili na svoja radna mesta. Radnicima i javnosti tokom jučerašnjeg dana nije bilo poznato da li je i, ako jeste, gde je održana sednica. Fabrički sindikat je poručio da će pratiti dalji razvoj situacije u vezi sa izborom direktora Zastave oružja, i da će delovati u skladu sa interesima preduzeća i zaposlenih.

Sindikat Zastave je prethodno saopštio da fabrika posluje stabilno, te da u ovom trenutku ima ugovore za proizvodnju i plasman vojnog i lovačkog naoružanja u iznosu od blizu rekordnih 80 miliona dolara, kao i da je pri kraju realizacija ugovora o transferu tehnologije u Azerbejdžan, što je posao vredan 27 miliona dolara. Sindikati smatraju da je to dokaz uspešnog menadžmenta.

– Uprkos takvom poslovanju fabrike, NO, prema saznanjima koja imamo, namerava da smeni aktuelno rukovodstvo i vođenje preduzeća prepusti kandidatu za koga nema garancija da može da održi uposlenost i redovno izmirivanje obaveza. Zato Sindikat smatra da promena menadžmenta u ovom trenutku može da destabilizuje poslovanje fabrike i ugrozi realizaciju potpisanih ugovora. Takva odluka NO bila bi još jedna u nizu već donetih, kojima se narušava interes fabrike i negativno utiče na poslovanje preduzeća. Mnoge dosadašnje odluke NO nanele su i nanose štetu radnicima i preduzeću, čime se u fabriku unosi nestabilnost i ugrožava realizacija poslovnih ugovora – ističe se u saopštenju sindikata Zastave oružja.

Inače, naš list je još letos ukazivao na spekulacije da Ministarstvo odbrane i Vlada nameravaju da smene direktore u fabrikama odbrambene industrije i da na njihova mesta dovede „podobnije“ kadrove. To je, prema saznanjima Danasa, do sada urađeno u valjevskom Krušiku, ali ne i u Prvom partizanu iz Užica, gde su se radnici pobunili i sprečili smenu aktuelnog poslovodstva.

Penzioner na čelu fabrike?

Oficir Milojko Brzaković, koji bi, prema nezvaničnim informacijama, trebalo da zameni Radeta Gromovića na mestu generalnog direktora Zastave oružja, već sedam godina je u penziji. Pre toga, desetak godina je bio direktor Tehničko-remontnog zavoda „Medna“, nadomak Kragujevca. Svojevremeno je radio u Zastavi oružju, gde je, sredinom 90-ih, bio direktor proizvodnje.

„Bogohuljenje i zavera“

U pismu ministru odbrane Bratislavu Gašiću i predsedniku Nadzornog odbora Zastave oružja, generalu Milosavu Simoviću, sindikat kragujevačkih oružara poručuje da je zakazivanje sednice NO na dan najveće srpske slave Svetog Nikole, „čin bogohuljenja i zavere“, odnosno namere da se promeni poslovodstvo fabrike, kad mnogi radnici nisu u preduzeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari