U razgovorima sa stranim investitorima država treba da insistira na ulaganjima u proizvodnju, ali to nikako ne znači da treba zanemariti izgradnju infrastrukture, smatra stručna javnost komentarišući izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da treba promeniti vrstu investicija.


Naime, Nikolić je u intervjuu za britanski BBC rekao da su strani investitori dosad ulagali uglavnom u infrastrukturu Srbije a da sad treba da dominiraju investicije u novi proizvod. Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu podržava izjavu predsednika Srbije uz konstataciju da je osnovni preduslov za investicije u proizvodnju, infrastrukturna izgradnja.

– Potrebno je poštovati određeni redosled kada govorimo o te dve stvari. Prvo je potrebno izgraditi infrastrukturu kako bi se strani investitori motivisali na ulaganja, tako da u ovom trenutku te dve stvari u Srbiji treba razvijati paralelno. Infrastrukturni projekti su od izuzetnog značaja za državu i stoga bi stranim investitorima trebalo ponuditi koncesije što bi im omogućilo da iz sopstvenih sredstava grade a u narednih 15 do 20 godina pokriju troškove i zarade kroz korišćenje koncesija – objašnjava naš sagovornik.

Savić se u potpunosti slaže sa mišljenjem predsednika Nikolića da treba početi sa direktnim stranim investicijama jer je to jedini način da se poveća BDP i smanji nezaposlenost u zemlji.

– Osnovni problem je u tome što su dosad strane investicije u Srbiji uglavnom išle u sektor usluga, a takva ulaganja niti mogu da povećaju BDP, niti da ubrzaju ekonomski razvoj Srbije. Zbog toga je važno motivisati investitore da ulažu u proizvodnju, a jedan od načina je svakako obezbediti im subvencije i olakšice koje bi ih ohrabrile na ulaganje i zapošljavanje. Dakle, zaključak bi bio da su investicije u proizvodnju nasušna potreba jer Srbija jedino kroz reindustrijalizaciju može da izađe na zelenu granu. Međutim, to nikako ne znači da treba zaustaviti ulaganja u razvoj infrastrukturne mreže – naglašava Savić.

Sa mišljenjem da je pravi trenutak za investicije u proizvodnju slaže se i Mahmud Bušatlija, ekspert za strana ulaganja.

– U Srbiji se dosad ulagalo u usluge, najviše u trgovinu. Reč je o delatnostima koje nikako ne mogu biti razvojne grane srpske privrede. Samim tim reč je o privrednim granama koje svojom delatnošću ne mogu da povećaju broj zaposlenih u zemlji. Zato treba podsticati strane investicije u proizvodnju jer je to zamajac za razvoj celokupne privrede. Smatram da je potrebno da se demotivišu bilo kakva druga ulaganja u privredu Srbije sem u razvoj proizvodnje. Samo na takav način možemo da računamo da će doći do privrednog oporavka. Takođe, važno je reći da treba insistirati na takozvanim grinfild investicijama. Preuzimanje postojećih fabrika i preduzeća uopšte ne može da obezbedi napredak jer su poslodavci prinuđeni da otpuštaju radnu snagu kako bi njihovo poslovanje bilo održivo i profitabilno – naglašava Bušatlija.

Zbrka

Savetnici su pogrešno informisali predsednika Srbije da strane investicije odlaze u najvećem delu na izgradnju infrastrukture. Očito je da su pomešali strane kredite sa stranim investicijama. Kredita za izgradnju infrastrukture u Srbiji, dobijenih iz inostranstva je bilo i još ih ima, ali direktnih stranih ulaganja u infrastrukturu nije bilo. Prema tome, teza da li treba prestati sa stranim investicijama u infrastrukturu i preusmeriti je u proizvodnju je pogrešno postavljena od samog starta – zaključuje Bušatlija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari