Ni godinu dana nakon što je Vlada donela odluku da spoji Koridore i Puteve Srbije to se nije desilo, a kada će i da li će, zavisi od političke volje, koje, kako saznajemo iz izvora bliskih vlasti, nema dovoljno. Spajanje ova dva javna preduzeća zarad ušteda koje bi išle i do 30 odsto, najavljeno je još prošle godine, a vatreni zagovornik ove ideje bila je potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.


– Što se tiče Ministarstva saobraćaja, sve što je trebalo mi smo uradili. Ministarstvo finansija je ono koje to treba dalje da realizuje – kaže za Danas Mihajlovićeva. Međutim, u Ministarstvu finansija juče nam je rečeno da su i „oni uradili sve što je bilo do njih“, iako je ministar Dušan Vujović nedavno rekao da mu se čini da postoji „mnogo otpora“, kao i da će se „tražiti rešenje koje je efikasno“.

Konkretniji juče nisu bili ni u Koridorima Srbije, gde su nas samo uputili na adresu Ministarstva saobraćaja, dok je direktor Puteva Zoran Drobnjak rekao Danasu da on ne zna šta se dešava. „Pitajte Ministarstvo i Vladu“, rekao je Drobnjak.

Spajanje Koridora i Puteva je tako od prošlogodišnje top teme u srpskoj politici, došlo do toga da se poslednjih meseci o tome uopšte ne priča. Odluku o tome da se ova dva preduzeća spoje Vlada je donela 28. jula prošle godine i prvi rok za njihovo spajanje probijen je još u januaru ove godine.

Zorana Mihajlović je u nekoliko navrata ponavljala da bi pripajanje Koridora Putevima donelo uštede od 25 do 30 odsto, kao i da su Koridori „politički napravljeno preduzeće“. U januaru 2015. Vlada je poslala dopise stranim kreditorima i od njih zatražila saglasnost po pitanju pripajanja, jer tako nalažu međunarodni sporazumi. S obzirom na to da je Vlada Azerbejdžana kreditirala izgradnju Koridora 11 sa više od 300 miliona evra, bila je neophodna i njihova saglasnost.

„Odobrenje Vlade Azerbejdžana je dobijeno, ne postoji nijedna pravna, finansijska, putna, ili bilo koja druga prepreka da ne dođe do spajanja“, rekla je Mihajlovićeva još u junu, podsećajući tako da je i naknadno postavljen rok 1. jun – probijen. Koridori su osnovani 2009. odlukom Vlade, a dve godine kasnije izdvojeni su iz Puteva i počeli da funkcionišu kao samostalno preduzeće. U njihovoj nadležnosti je izgradnja koridora 10 i 11.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari