Snabdevanje Srbije prirodnim gasom iz Rusije, u slučaju da ta zemlja „zavrne slavinu“ Ukrajini zbog duga, bilo bi ugroženo samo u slučaju da Kijev počne da troši za svoje potrebe „plavi energent“ namenjen drugim zemljama, a koji se transportuje preko Ukrajine, kaže za Danas Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.

– U slučaju da Ukrajina ne plati Moskvi i počne da krade tuđi gas, Srbija bi mogla da se suoči sa eventualnom nestašicom tog energenta. Međutim, srećna okolnost je da je zima na izmaku a da je do kraja grejne sezone ostalo još svega mesec i po dana. Stoga, količine kojima Srbija raspolaže u podzemnom skladištu Banatski Dvor potpuno su dovoljne da obezbede redovno snabdevanje bar u jednom kraćem periodu, a to znači do kraja grejne sezone – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da ne veruje da će se Kijev odlučiti na takav potez jer bi time ugrozio snabdevanje zemalja Evropske unije koje to ne bi dozvolile.

– Evropi je potreban ruski gas i uticajne zemlje u EU poput Nemačke sasvim sigurno ne bi dozvolile da njeni potrošači ostanu bez gasa koji je uredno plaćen zbog eventualnog pokušaja Kijeva da deo količina iz tranzita preusmeri u svoju potrošnju. Podsećanja radi, u oktobru su Evropska unija i Ruska Federacija postigle dogovor da Brisel pokrije troškove za dug koji je prema ruskom dobavljaču napravila Ukrajina. Ta dugovanja je Brisel platio u dve rate i tom prilikom je načinjen dogovor da Ukrajina od 1. januara gas koji dobija iz Rusije plaća avansno. Kijev još uvek nije platio za gas predviđen za isporuku u martu i ako do toga ne dođe, odluka Moskve da prestane sa snabdevanjem Ukrajine biće potpuno ispravna sa trgovačke tačke gledišta – naglašava Vuletić.

U Evropsku uniju iz Ruske Federacije stižu zalihe od oko 30 odsto gasa potrebnog njenim potrošačima, a 55 odsto tih količina transportuju se preko teritorije Ukrajine. Moskva tvrdi da Ukrajina nije platila gas za mart i preti da će u slučaju da to ne učini u najskorije vreme prekinuti dostavu „plavog energenta“ toj zemlji. Aleksej Miler, direktor ruske kompanije Gasprom, tvrdi da je iz ranije uplaćenog avansa ostalo novca za još svega 219 miliona kubnih metara gasa.

Sa druge strane, ukrajinska kompanija Naftogas tvrdi da je Rusija prekršila Briselski sporazum jer nije ispunila zahtev za isporuku gasa Ukrajini iako ga je ona kako tvrdi avansno platila. Kako bi se našlo rešenje za novonastali problem, Evropska unija je zvanično pozvala Rusiju i Ukrajinu da se u ponedeljak uz njeno posredništvo održi sastanak u Briselu kome bi prisustvovali ministri energetike obe zemlje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari