Kompanija Nestle pokrenula je inicijativu za zapošljavanje mladih ispod 30 godina kojom se obavezala da će do kraja 2016. otvoriti 20.000 radnih mesta u Evropi. Cilj Inicijative je da mobiliše i uključi kompanije koje su spremne da odigraju pozitivnu ulogu u zapošljavanju i profesionalnom usavršavanju mladih, rečeno je na jučerašnjem skupu na kome se razgovaralo o položaju te populacije na tržištu rada.


Podaci Zavoda za statistiku u 2012. pokazuju da je stopa nezaposlenosti u Srbiji najviša kod mladih starosti od 25 do 34 godine i iznosi 29,8 odsto.

– Ono što zabrinjava je to da 19,5 odsto mladih ljudi u uzrastu od 15 do 24 godine nisu ni zaposleni, niti se nalaze u sistemu redovnog obrazovanja i obuke – kazala je Silvija Radinović iz Ministarstva za rad i zapošljavanje. Inicijativi su se pridružile kompanije iz Srbije koje su partneri Nestle adriatik kompanije, poput kompanija Bosis iz Valjeva, koja je uspostavila saradnju sa lokalnim školama, pravi baze podataka učenika na praksi i tako regrutuje kadar. Ta firma je do sada zaposlila 42 mladih ljudi, a zahvaljujući toj inicijativi u srednjim školama su otvoreni i novi smerovi.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Žan Daniel Ruh naveo je da mladi u toj zemlji svoje prvo radno iskustvo u kompanijama stiču pre 15. godine te da je to najbolji način kojim se osigurava da veštine budu usklađene sa potrebama tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari