Turističko preduzeće Lepterija iz Soko Banje od pre nekoliko dana nalazi se u stečaju, a stotinak radnika je na birou rada, bez plate, posla, otpremnine i socijalnog programa. Ovo preduzeće već pet godina je u vlasništvu države, a poseduje dva hotela, restoran na ekskluzivnoj lokaciji, čak i jednu banju. Zbog čega Vlada i ministar turizma Rasim Ljajić sve ove godine nisu imenovali organ upravljanja, skupštinu od tri člana, koja bi kontrolisala rad direktora i menadžmenta”, upitao je juče u Skupštini Srbije Dejan Nikolić, poslanik DS iz Soko Banje.

Nikolić je i ministra privrede Željka Sertića pitao zašto se Lepterija nije našla na listi od 502 preduzeća za privatizaciju.

– Agencija za privatizaciju je po novom zakonu u avgustu prošle godine objavila javni poziv za dostavljanje pisama o zainteresovanosti investitora za privatizaciju 502 preduzeća. Preduzeće Lepterija je bilo 503. i nije se našlo na ovoj listi, iako je država vlasnik, ima pozitivan kapital koji daleko prevazilazi dugovanja. Da se firma našla na ovom spisku i Vlada i Agencija za privatizaciju promovisale bi Lepteriju kod domaćih i stranih investitora. Gotovo sam siguran da bi makar jedno pismo o zainteresovanosti za privatizaciju stiglo na adresu Agencije i preduzeća – naveo je Nikolić, dodajući da je država mogla i da preduzeće uvede u stečaj, ali bi onda radnici po akcionom planu Vlade imali pravo na socijalni program.

On je zatražio da se ministri Sertić i Ljajić uključe u rešavanje ovog problema, jer ako je mogla čitava Vlada da se bavi Železarom iz Smedereva, mogu i oni Lepterijom.

A poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković pitao je šta će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave preduzeti povodom, kako je naveo, zloupotreba prilikom postavljenja pomoćnika predsednika beogradske opštine Vračar. On je naveo da je predsednik opštine u 2014. čak 16 puta potpisao postavljenje pomoćnika, dok je statutom te opštine propisano da se mogu postaviti najviše tri. On je dodao da predsednik opštine Vračar stalno postavlja i razrešava pomoćnike, a da oni koji su razrešeni još tri meseca primaju platu.

Poslanike Socijaldemokratske stranke zanimalo je zašto posle skoro godinu dana od prošlogodišnjih poplava nije završen nasip na Savi kod Šapca. Poslanik te stranke Blagoje Bradić upitao je Vladu Srbije, Ministarstvo poljoprivrede i preduzeće Srbijavode kada će taj nasip biti završen, jer do sada, kako je naveo, nije ništa rađeno na njemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari