Razvoj mlade generacije i podrška projekata u oblasti obrazovanja i srećnog detinjstva osnova su socijalne politike Naftne industrije Srbije i ključni element strategije održivog razvoja kompanije. U toku 2014. godine NIS je u podršku mladima, obrazovanju i nauci uložio 180 miliona dinara – naglašeno je na jučerašnjoj prezentaciji NIS-ovih programa podrške mladima, obrazovanju i nauci.

Preko programa „Energija znanja“ NIS je stipendirao ukupno 82 mladih, od čega su 23 stipendije za fakultete u zemlji, 25 stipendije za studiranje u Rusiji, 31 za učenike četvrtog razreda srednjih škola i tri stipendije za pobednike Olimpijade znanja. Mlade, nauku i obrazovanje NIS podržava preko nekoliko korporacijskih programa, pored „Energije znanja“, to su još i „NIS šansa“ i „Energija sporta“. U okviru projekata podrške obrazovanja i razvoja talentovanih učenika i studenata NIS sarađuje sa 20 fakulteta i 17 škola širom Srbije kroz program „Energija znanja“. Od 2013. pa do danas NIS je opremio više od 30 računarskih učionica i laboratorija u nekoliko gradova. Već šestu godinu zaredom NIS podržava i Istraživačku stanicu Petnica. Svake godine pomaže njen rad sa po 12 miliona dinara i daje doprinos razvoju mladih stručnjaka.

Kako je nužno povezivanje sistema obrazovanja i tržišta rada, NIS je pokrenuo inicijativu za akreditovanje novih studijskih programa u Srbiji. Na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu akreditovana su dva nova studijska programa „inženjerstvo nafte i gasa“ i „geologija nafte i gasa“, dok je na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu otpočeo studijski program „industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa“. NIS u saradnji sa društvima fizičara, matematičara, hemičara i slavista organizuje Olimpijade znanja. U poslednje dve godine održano je ukupno 12 olimpijada iz oblasti prirodnih nauka i ruskog jezika, a NIS je u istom periodu podržao i odlazak nacionalnih timova na prestižna međunarodna takmičenja iz hemije, fizike i matematike.

Osim toga u poslednje tri godine kroz program „NIS šansa“ u kompaniji je zaposleno više od 660 diplomiranih studenata i maturanata sa završenom srednjom tehničkom školom, bez radnog iskustva. Okrenutost mladima NIS je pokazao i kroz saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta i Fondom za mlade talente koji radi pri tom ministarstvu. Protokol o saradnji između Ministarstva omladine i sporta i NIS-a zaključen je u februaru prošle godine, a NIS je dosad zaposlio 49 stipendista tog fonda, i na taj način tim darovitim mladim ljudima dao priliku da prvo radno iskustvo steknu u jednoj od najvećih energetskih kompanija u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari