Najveći problem u Nišu je veoma teška finansijska situacija u kojoj se grad nalazi i smanjenje mogućnosti investiranja, pre svega zbog naših obaveza da plaćamo nasleđena dugovanja.

Naravno, tu su i velika nezaposlenost i još nedovoljan dolazak privrednih investicija. Ali, ono što je dobro to je naše nastojanje da se prestane sa svim oblicima „arčenja“ gradske imovine i budžetskih sredstava, ocenjuje gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Da li „teška situacija“ znači da je Niš, zapravo, bankrotirao?

– Niš nije i neće bankrotirati, ali ekonomska situacija je veoma teška. Popunjenost budžeta je od 70 do 75 odsto, identično kao prethodne dve godine, s tim što je ovogodišnji budžet manji nego 2013. U dosadašnjem mandatu nismo napravili ni dinar zaduženja, osim kredita za tekuću likvidnost, a vratili smo 13 miliona evra kredita iz ranijih godina. Trenutno zaduženje prema bankama je oko 80 miliona evra. Prenete obaveze grada iz prethodnog perioda su 4,2 milijarde dinara, a najviše se duguje za faktičku eksproprijaciju, javnu rasvetu, kao i gradskim prevoznicima, pa školama… Jedan od prvih računa koji nas je sačekao bio je dug grada za subvencije „Montenegro erlajnsu“ od 712.000 evra. Prinuđeni smo na ozbiljnu štednju. Ja, recimo, vozim službeni auto koji je prešao 600.000 kilometara, jer nema novca da se kupi novi.

Da li se iza takvih problema kriju i zloupotrebe u vezi sa budžetom?

– Našli smo na desetine zloupotreba gradske imovine i novca. Gradska stambena agencija je prodavala stanove bez uzimanja ugovorom predviđenih garancija i sada imamo nenaplativ dug od više od 70 miliona dinara. Nije bilo nikakvih garancija za izvođenje skupih radova na Sportskoj hali „Čair“. Bilo je divljih priključenja na struju, vodu, pa i toplovod, koje je grad plaćao. Greška jednog službenika u vezi sa plaćenjem gradskih prevoznika koštala je grad 41 milion dinara…

Sigurni ste da se i sadašnja vlast ne ponaša slično?

– U ovom gradu niko neće moći da uradi nešto nezakonito, a da ja o tome imam saznanja.

Ko je od većih investitora došao ili bi uskoro mogao da dođe u Niš?

– Ovih dana smo otvorili novu fabriku kompanije „Džonson elektrik“, a imali smo i par nešto manjih investicija.

Da li centralna vlast prepoznaje tešku situaciju u Nišu?

– Premijer i Vlada su apsolutno svesni situacije u kojoj se nalazi Niš. Imamo njihovu podršku, a posebno je važna njihova pomoć oko dolaska investitora i oživljavanja Aerodroma.

Na terenu se baš i ne vide efekti takve podrške.

– Investitori dolaze, raspituju se, ali je mnogo toga potrebno da dođe do konkretnog ulaganja. Od 50 firmi koje pokažu interesovanje, ako se jedna konkretno odluči za investiranje – to je uspeh.

Kolike su šanse da u bližoj budućnosti oživi niški aerodrom?

– Imamo kontakte sa nekoliko lou-kost kompanija. Već smo zaključili predugovor sa jednom od njih koja će od 31. marta krenuti sa letovima iz Niša ka nekim evropskim destinacijama. Nećemo subvencionisati te letove i taj aranžman neće koštati grad ni dinar. Pošto je niškom aerodromu potreban veliki kargo centar, nastavićemo već započete pregovore sa kompanijom „Ajmaks“, ali i svim drugim zainteresovanima. Vlada Srbije razrađuje mogućnost da se niškom aerodromu poveri i održavanje i popravka aviona.

Ima li šanse da i Er Srbija poleti iz Niša?

– Oni sada ne nalaze ekonomski interes za takve letove.

Šta je sa racionalizacijom javnih i komunalnih preduzeća?

– Sva javna preduzeća u gradu zaslužuju racionalizaciju. Prethodna vlast je i uvećavala broj radnika, i zapošljavala neshvatljivi profil kadrova. Tako je recimo u Zavodu za urbanizam zaposlen poslastičar, a u Direkciji za izgradnju grada 14 pravnika. U Vodovodu „Naissus“ je najmanje vodoinstalatera, ali postoji čitav filmski studio, iz kojeg su radnici vodili kampanju DS na izborima 2012.

Da li će biti smanjenja broja radnika a ne samo njihovog premeštanja?

– Imamo takvu ideju. Ali, to je teško izvodljivo jer oni imaju ugovore o radu, a mi nemamo dovoljno sredstava u budžetu za njihove otpremnine.

Hoćete li bar zaustaviti stranačko zapošljavanje po tim preduzećima, koje je evidentno?

– Takvo zapošljavanje mora da se zaustavi, jer njime sečemo granu na kojoj sedimo.

Funkcije

Koliko imate funkcija, poslova i plata? Da li su do 15. septembra svi funkcioneri iz reda vaše stranke, SNS-a, stigli da funkcije svedu samo na jednu plaćenu?

– Ja sam gradonačelnik Niša, na Medicinskom fakultetu imam ugovor o izvođenju nastave, ali od novembra prošle godine ne primam zaradu, a radim kao kardiolog u KC-u jer lekar koji ne radi gubi licencu. Nedavno sam podneo ostavku na članstvo u Savetu Medicinskog fakulteta, koje je bilo neplaćeno, a nisam član ni u jednom Upravnom ili Nadzornom odboru. Obavljam funkciju predsednika Stalne konferencije gradova i opština, koja je vezana za poziciju gradonačelnika, a neplaćena je. Takođe sam predsednik Udruženja kardiologa Srbije, po redovnoj proceduri, jer sam godinama bio potpredsednik i budući predsednik.

U niškom SNS-u, inače, imamo evidenciju funkcionera sa dve i više funkcija, a zadati rok je ispoštovan, jer je to odluka Glavnog odbora stranke oko koje nema pogađanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari