Iako je Javno preduzeće Srbijagas nedavno potpisalo ugovor sa ruskim gigantom Gaspromom o isporukama gasa po cenama nižim za 13 odsto od dosadašnjih to istovremeno ne znači da će potrošači u Srbiji moći da računaju na sniženje maloprodajnih cena „plavog energenta“. U Srbijagasu pak imaju razloga da budu zadovoljni, jer će shodno zaključenim ugovorima u narednih 10 godina „povlačiti“ oko pet milijardi kubika gasa, dva i po puta više nego što je to bio slučaj dosad.


Naime, kako za Danas objašnjava Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije s obzirom da je prodajna cena gasa u Srbiji niža od nabavne, nova povlašćena cena koju su Srbijagasu odobrili Rusi će samo omogućiti da se taj minus „ispegla“, ali neće stvoriti i mogućnost za jeftinije račune za gas domaćinstava i privrede. – Od niže cene gasa koja je dogovorena sa Gaspromom korist će imati samo država, kao vlasnik Srbijagasa, ali ne i građani. Nažalost ne postoje realne osnove za pojeftinjenje „plavog energenta“. Razlozi su niža prodajna od nabavne cene gasa i brojni gubici sa kojima se suočava Srbijagas. Jedina mogućnost da cena za potrošače bude niža nego što je sada je da se prodaje ispod realne cene, što nikako ne bi bilo dobro jer bi stvorilo gubitke – naglašava naš sagovornik. Prema njegovim rečima, pogodnost koju uživa Srbija, za razliku od nekih drugih zemalja koji uvoze gas iz Rusije, jeste ta što ima obavezu da plati samo one količine „plavog energenta“ koju preuzme. Sa druge strane, neki uvoznici gasa Gaspromu plaćaju fiksnu cenu bez obzira koliko gasa preuzmu. Nakon postizanja dogovora između Gasproma i Srbijagasa prosečna cena ruskog gasa do 2021. godine biće 370 dolara za 1.000 kubnih metara, umesto dosadašnjih 490 što će, po mišljenju stručne javnosti, Srbiji obezbediti sigurnost snabdevanja „plavim energentom“.

Potpisana su dva ugovora o isporuci ruskog gasa Srbiji u narednih deset godina. Prvi ugovor su potpisali predsednik Gasprom eksporta Aleksej Miler i direktor Jugorosgasa Vladimir Koldin, a drugi su potpisali Miler, u ime Gasprom eksporta i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. Inače, gas u Srbiji je poskupeo 1. februara u proseku za 8,6 odsto, na 44,4 dinara po kubnom metru, bez PDV, za domaćinstva. Prema navodima Agencije za energetiku Srbije, gas za sve kupce priključene na distributivne sisteme, poskupeo je u proseku 9,5 odsto. Pre toga, gas u Srbiji je poskupeo 1. novembra 2011. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari