U narednih sedam do deset godina u Crnoj Gori će biti izgrađeno više desetina hotelskih objekata visoke kategorije, a da bi se taj ambiciozni plan realizovao Vlada Crne Gore, odnosno resorno ministarstvo, pripremila je niz stimulativnih mera.

– Obaveza plaćanja komunalnih doprinosa za gradnju hotela sa četiri i pet zvezdica već je ukinuta, a izmenama Zakona o porezu na nepokretnosti predviđeno je smanjenje, do 30 odsto, godišnjeg poreza na nepokretnosti za hotele sa četiri, dok su za hotelske objekte sa pet zvezdica poreske dažbine umanjene i do 70 odsto – kaže Branimir Gvozdenović, ministar održivog razvoja i turizma u Vladi Crne.

On je na prezentaciji podsticajnih mera Vlade i kreditne podrške Investiciono razvojnog fonda (IRF) u oblasti turizma naglasio da je Vlada Crne Gore, u cilju unapređenja poslovnog ambijenta i bržeg privrednog razvoja kroz veći priliv direktnih investicija, donela Uredbu o podsticanju tih ulaganja.

Kada je reč o kreditnoj podršci Investiciono razvojnog fonda, iznet je podatak da je kroz direktnu kreditnu podršku i aranžmane realizovane posredstvom banaka taj fond finansirao 141 projekat u oblasti turizma ukupne vrednosti 45 miliona evra. Procentualno, učešće IRF u oblasti turizma i ugostiteljstva za program podrške izgradnje novih hotelskih kapaciteta iznosi 40 odsto, dok je 43 odsto realizovano za unapređenje postojećih apartmana i hotelskih kapaciteta. Iz tih sredstava renovirani su, između ostalih, hoteli Kondo u Budvi, Centar u Igalu i drugi. Investiciono razvojni fond Crne Gore do sada je kreditno podržao realizaciju 1.100 projekata ukupne vrednosti oko 250 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari