Taman što je uložila sredstva i pomogla reciklažnoj industriji u Srbiji da počne da se razvija, država je pre godinu dana ukidanjem Fonda za zaštitu životne sredine, svesno ili ne, stopirala subvencije reciklerskim firmama i ostala im dužna 1,5 milijardi dinara. Međutim, ovih dana stižu poruke da bi taj novac konačno mogao da stigne do reciklera.


– Nakon dugih razgovora sa predstavnicima Vlade odlučeno je da dug države reciklerskim firmama na ime neisplaćenih podsticajnih sredstava bude izmiren kroz dugoročne hartije od vrednosti. Radi se o iznosu od gotovo 1,5 milijardi dinara, a obveznice bi trebalo da dobijemo početkom sledeće nedelje – kaže za Danas Ana Petrović Vukićević, predsednica Udruženja reciklera Srbije.

Ova sredstva, kako kaže, predstavljaju spas za tu industriju, budući da se nakon jednogodišnje pauze u isplaćivanju, veliki broj firmi nalazi na ivici egzistencije. „Možete li zamisliti kakve bi, u slučaju propasti reciklerskih firmi, posledice bile po stanje životne sredine i zdravlje ljudi“, napominje ona i podseća da je i pored svih problema, reciklaža jedina industrijska grana koja beleži konstantni privredni rast.

Da bi pomogla ovoj industriji i zaštitila životnu sredinu, Vlada je najpre uvela obavezno plaćanje ekološke takse, a paralelno sa tim uvedena su i podsticajna sredstva za tretman posebnih tokova otpada. Krajem 2009. počelo je subvencionisanje firmi koje tretiraju otpadne gume, a godinu dana kasnije električnog i elektronskog otpada, akumulatora i ulja. Sav novac slivao se u kasu Fonda za životnu sredinu, a problemi sa neisplaćivanjem subvencija počinju pre godinu dana kada je država, da bi uštedela, ukinula ovu instituciju..

– Problemi su nastali nakon ukidanja Fonda za zaštitu životne sredine. U motive te odluke ne želimo da ulazimo, ali pozdravljamo inicijativu resornog Ministarstva da se obnovi rad tog fonda, jer slične institucije postoje u svim zemljama EU – ističe naša sagovornica.

Prema njenim rečima, važno je da Fond, odnosno buduća institucija, zadrži postojeći sistem plaćanja nadoknada za tretman opasnih, odnosno posebnih tokova otpada, jer samo predvidivost poslovanja može da obezbedi stabilan rast te industrije.

Da će firme iz ove grane dobiti novac koji im država duguje, potvrdio je i pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine u Ministarstvu energetike Mirko Grubišić. „Dugovanja koja je Fond imao prema reciklažnoj industriji biće uskoro isplaćena u obveznicama“, najavio je on pre dva dana. Grubišić je potvrdio da se radi o 1,5 milijardi dinara i dugovanjima od kojih su neka iz 2009. „Utvrdićemo konačne obaveze Fonda i napraviti presek jer je bilo jako dobrih projekata, iako mi se čini da je jednog momenta Fond izgubio kredibilitet kada su u pitanju projekti“, rekao je Grubišić i najavio da bi Ministarstvo energetike trebalo da dobije posebno odeljenje koje bi se bavilo pripremom projekata, ekoloških taksi i naknada.

Svega 15 odsto otpada se prerađuje

Reciklaža je najmlađa industrijska grana u Srbiji, koja je u protekle tri godine zaposlila više od 10.000 ljudi. U Srbiji danas postoji 2.200 firmi koje se bave sakupljanjem i reciklažom otpada, što je u odnosu na 2009, kada ih je bilo 200, ogroman napredak. U poređenju sa Evropom Srbija i dalje kaska, jer se u našoj zemlji reciklira svega 15 odsto otpada, dok se u EU reciklira više od 50 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari