Užice jeste ostalo bez 15,2 miliona evra državne donacije za izgradnju Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u selu Gorjani, ali, kako za Danas objašnjava gradonačelnik Tihomir Petković (SNS), aktuelna vlast neće odustati od tog projekta i tražiće druge načine da to postrojenje ipak bude izgrađeno.

Kako je Danas pisao, država se zadužila sa devet miliona evra kod nemačke KfW banke i sa dodatnih oko šest miliona kod evropskih fondova i te iznose donirala je Užicu za izgradnju postrojenja. Međutim, kako su prethodne vlasti probile rokove za gradnju tog objekta, koji je trebalo da bude završen do polovine 2016. godine, a meštani Gorjana i susednog sela Krvavci se oštro protivili gradnji, Evropska komisija je odlučila da odustane od te investicije. Zbog toga će državna donacija od 15,2 miliona evra, umesto u Užice, biti preusmerena u Vranje, za izgradnju sličnog postrojenja.

Užički gradonačelnik, kako Danas saznaje, bio je u sredu u Vladi Srbije i sastao se sa predstavnicima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kojima je predočio nove ideje o izgradnji istog postrojenja.

– Predstavnicima ministarstva predstavio sam nekoliko ideja. Prva je da se kod predstavnika KfW banke proveri da li su spremni da nastavimo projekat, ali nakon što budemo rešili sve pravno-imovinske odnose, odnosno da se završi kompletna eksproprijacija. Drugi predlog je da proverimo da li su oni spremni da finansiraju izgradnju postrojenja koje bi imalo regionalni karakter, jer bi njime, osim Užica, bila obuhvaćena Požega, a možda i Arilje – rekao je za Danas Petković.

On je dodao da očekuje da za nekoliko dana bude održan sastanak predstavnika tog ministarstva, koji su uključeni u projekat, sa potpredsednicom Vlade Srbije Zoranom Mihajlović, kako bi se razmotrile sve opcije.

– Nisam očekivao da će naš problem biti rešen jednim sastankom, ali važno je da sam pokrenuo to pitanje. Nećemo odustati, iako su evropski kreditori odustali od ranijeg projekta za koji je bio odobren novac, ali nadam se da ćemo osmisliti nove načine i forme finansiranja kako bi se u Užicu ipak izgradilo takvo postrojenje, jer je ono gradu i te kako potrebno – poručio je Petković.

Na pitanje na koji način bi to moglo da se finansira, on objašnjava da grad nema toliko novca i da bi takvo postrojenje trebalo da se finansira iz drugih izvora.

– Iz kojih – to ćemo videti. Nova varijanta svakako neće moći da se reši za mesec ili dva, ali verujem da može da se pokrene i to ću pokušati da učinim što je pre moguće, a proverićemo i to da li je finansiranje moguće iz IPA fondova EU – kaže on.

Na opasku da deluje veoma optimistično i pored činjenice da je grad prokockao jedinstvenu priliku da donacijom reši velike ekološke probleme, pošto otpadne i fekalne vode zagađuju reku Đetinju, Petković smatra da je njegov optimizam realan.

– Duboko sam uveren u to da se neće obistiniti neke ranije i loše procene da, zbog toga što nije realizovan prvobitni projekat, grad ubuduće neće moći da koristi sredstva i donacije EU. Ne verujem da će se to dogoditi i učinićemo sve da takav projekat ipak realizujemo na drugi način i sa mnogo više efikasnosti u radu lokalne samouprave i JKP „Vodovod“ – poručio je gradonačelnik Užica, koji je na toj dužnosti od polovine avgusta prošle godine. On je, inače, optužio lokalne vlasti od kraja 2012. do polovine avgusta 2014. godine da su odgovorne za to što je grad izgubio tako veliku donaciju.

Odgovornost

Iako su predstavnici bivših užičkih vlasti najveći krivci, niko se ne usuđuje da pomene i odgovornost predstavnika Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji su bili uključeni u njegovu realizaciju, ali i predstavnike KfW banke, evropskih institucija, kao i njihove konsultante. Iako su znali za sve manjkavosti, nepreduzete mere i kašnjenja u realizaciji projekta, kao i to da nijedan plac nije bio eksproprisan, da su rokovi probijeni i da nije realno da se gradnja završi do polovine 2016. godine, predstavnici tih institucija su ipak u Beogradu, 13. juna 2014. godine, sa zamenikom gradonačelnika Užica Vidojem Drndarevićem (SPS) potpisali ugovor o korišćenju 15,2 miliona evra.

Nelogičnosti

Teško je objasniti to što je Vlada Srbije 20. septembra 2014. godine proglasila javni interes na lokaciji u Gorjanima, gde je trebalo da se gradi postrojenje, što je bio preduslov za početak eksproprijacije, iako je projektom kao rok za završetak kompletnog procesa eksproprijacije naveden 30. septembar iste godine. S druge strane, gradska vlast je iste godine u budžetu planirala 20 miliona dinara za eksproprijaciju, ali je kasnije taj iznos smanjila na pet miliona, što je bio jasan znak da taj proces neće moći da bude započet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari