U fabrici Zastava oružje juče su se smirile strasti nakon drame izavane odlukom nadležnih o promeni menadžmenta te firme, zbog čega su se u krugu fabrike i njenoj upravnoj zgradi na jednoj strani našli brojni policajci u uniformi i civilu, a na drugoj više stotina pobunjenih radnika.

 Oružari koji su se preksinoć povukli iz upravne zgrade, juče su, prema informacijama iz fabrike, bili na svojim radnim mestima. Novoimenovani direktor Zastave oružje Milojko Brzaković juče je bio u fabrici, ali će funkciju prvog čoveka preduzeća preuzeti posle Nove godine, po okončanju obavezne pravne procedure. Do preuzimanja funkcije generalnog direktora, Brzaković će, saznaje naš list, biti na mestu izvršnog direktora.

Smirivanju situacije doprineo je fabrički sindikat, koji je izdao saopštenje u kojem se navodi da su posle prekjučerašnjeg sastanka sa ministrom odbrane Bratislavom Gaščićem odlučili da pozovu radnike da napuste upravnu zgradu preduzeća i da prekinu sve proteste.

– Dosadašnji generalni direktor Rade Gromović ubuduće će biti na mestu izvršnog direktora fabrike, čime će se održati kontinuitet poslovanja preduzeća. Od novog menadžmenta očekuje se još bolje pozicioniranje fabrike na sve zahtevnijem svetskom tržištu i poboljšanje socijalno-materijalnog položaja zaposlenih – navodi se u sindikalnom saopštenju i dodaje da je ministar Gašić, na sastanku sa predstavnicima Zastave oružje, „pokazao razumevanje za probleme fabrike i najavio investicije države u osavremenjavanje proizvodnje i poboljšanje uslova rada zaposlenih“.

Ministar odbrane Bratislav Gašić potvrdio je da je izbor novog direktora obavljen po zakonskoj proceduri.

– Konkurs za novog direktora Zastave oružje raspisan je pre dva meseca, jer je dosadašnjem direktoru, Radetu Gromoviću, istekao mandat – rekao je Gašić, dodajući da je na sastanku sa predstavnicima sindikata postignut dogovor da Gromović ostane u fabrici na funkciji izvršnog direktora. Ministar odbrane je istakao da kragujevačka fabrika od pre dva meseca redovno isplaćuje poreze i doprinose, kao i da će država učiniti sve da se konvertuju dugovanja fabrike iz ranijeg perioda u iznosu od 12,5 milijardi dinara, zbog kojih je i najveći dužnik u državi. „U 2015. godini plan je da zajednički realizujemo socijalni program, kako bi se zaposlili mladi ljudi jer fabrika ima stariji kadar“, rekao je Gašić.

Razrešeni direktor Gromović izjavio je da je prihvatio molbu ministra da ostane u fabrici. „Najveći interes fabrike, koja postoji 161 godinu, jeste da živi i u buduće“, rekao je Gromović i dodao da će pomoći novom generalnom direktoru. Naglašavajući da fabrika ima oko 2.200 radnika, kao i brojne kooperante, on je rekao da radnici ne treba da brinu jer fabrika ima dovoljno ugovora o izvozu i da treba razmišljati o investicijama, opremi i mladim kadrovima.

Za nove ugovore

Novoimenovani direktor Zastave oružje, penzionisani oficir Milojko Brzaković rekao je da je 17 godina radio u toj fabrici kao konstruktor i projektant, te da je tri godine bio direktor direkcije za proizvodnju, nakon čega je imenovan u poslovodstvo Tehničko remontnog zavoda u Medni, nadomak Kragujevca, gde je ostao do penzionisanja. Brzaković je poručio da će raditi na iznalaženju novih ugovora, opremanju fabrike, novim kadrovima i smanjenju troškova proizvodnje.

(Zlo)upotreba policije

Prekjučerašnji upad velikog broja policajaca u uniformama i civilu u fabrički krug i upravnu zgradu Zastave oružje, koji su ujutru oko 5,30 sati stigli u više desetina džipova i automobila, slučaj je bez presedana u dugoj i burnoj istoriji ove fabrike. Zašto je policija bila u firmi, po čijem nalogu i pozivu, ni juče niko zvanično nije objasnio. Predsednik sindikata Dragan Ilić kaže da policiju nisu zvali ni sindikalna organizacija ni poslovodstvo fabrike i tvrdi da mu je predsednik Nadzornog odbora Zastave oružje, general Milosav Krstić rekao da ni on ne zna ništa o ulasku policije u krug fabrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari