Promena u vrhu Poreske uprave nije bila baš dobrovoljna niti motivisana „ličnim razlozima“, kako je naveo u obrazloženju sada već bivši direktor Aleksandar Miljković, već mu je rečeno „podnesi ostavku ili ćemo te smeniti“, saznaje Danas iz izvora bliskih Vladi.

Njegovu funkciju već desetak dana obavlja novoimenovani zamenik Marko Marinković. Time je nastavljen talas oslobađanja od kadrova koje je doveo bivši ministar finansija Lazar Krstić, započet neposredno po njegovom odlasku, već početkom jula kada su razrešeni svi državni sekretari i pomoćnici iz tog resora.

Ipak, slučaj Poreske uprave nije samo kadrovska vrteška već ranije smišljen potez nakon koga se očekuje da ta institucija počne daleko efikasnije da radi.

– Miljković je bio na godišnjem odmoru kada je Vlada 18. avgusta odlučila da njegovog zamenika Miodraga Pavićevića, dugogodišnjeg rukovodioca u PU, razreši te funkcije i na njegovo mesto je imenovan Marinković, koji je inače radio u Bezbednosno- informativnoj agenciji na suzbijanju korupcije. Pavićević je bio iznenađen odlukom vlade o kojoj je saznao tek kada se novi zamenik, dan po imenovanju pojavio u njegovoj kancelariji, a o promenama nije ništa znao ni Miljković. Ipak, nije prekidao odmor pa je novoimenovani zamenik praktično odmah stupio na dužnost i za manje od nedelju dana pokazao prve efekte – zatvoreno je 140 kladionica koje nisu bile prijavljene ili su radile sa nelegalnim softverima i neprijavljenim radnicima – kaže izvor Danasa.

On tvrdi da novi direktor ima podršku Vučićevog kabineta, ali i odrešene ruke da se obračuna sa korupcijom i da zavede red u Poreskoj upravi, ali je i signal da je Vlada uslišila višegodišnje zahteve privrednika koji su tvrdili da poreznici vrše selektivne kontrole, da su mnogi među njima nestručni za posao koji rade kao i da se propisi tumače različito, često ne iz neznanja kao i da je jedan broj inspektora sklon korupciji. „To potvrđuju i ljudi u samoj Poreskoj upravi, oni čestiti, koji su došli kao stručnjaci i koji su željni reda. Očekivali su da to uradi Miljković, ali su već posle nekoliko dana shvatili da on neće ništa da izmeni“, kaže naš izvor i dodaje da će novoimenovani direktor imati podršku upravo iz tog dela zaposlenih koje je uspeo da „kupi“ prvim potezima. Među njima je za neupućene i pomalo neobična odluka da se u službene prostorije PU zabrani ulazak nezaposlenim licima. Ipak, u toj instituciji kažu da su mnogu bivši funkcioneri, posebno oni iz okruženja Mlađana Dinkića često dolazili u posetu poreznicima, a i nakon njegove ostavke neki su ostali u nedefinisanom statusu u ministarstvu, ali su više vremena provodili, čak značajno i kadrirali u Poreskoj upravi. Navodno, čak je i portirima skrenuta pažnja na ljude zbog kojih je zabrana i izrečena.

Ipak, neposredno pre imenovanja na mesto direktora, još u funkciji „taze“ zamenika, Marinković je ukazao u kom pravcu će ići, jer već u prvih nekoliko dana organizovao kontrole kockarnica i kafića i uspeo da zabrani rad u čak 140 objekata. „Primećeno je odsustvo dosledne kontrole i preduzimanja mera Poreske uprave u toj oblasti do sada. Ubuduće će to biti redovno i strogo kontrolisano“, provuklo se kroz medije tih dana, ali je brzo usledila i najava da će se novi direktor obračunati i sa selektivnim kontrolama obveznika i sa poreskim dužnicima.

– Prijatno sam iznenađen akcijom Poreske uprave, jer se u toj oblasti godinama ništa nije preduzimalo pa su ilegalno organizovane igre na sreću toliko uzele maha, da su zauzele oko 50 odsto legalnog tržišta. Očigledno je da su bile potrebne kadrovske promene kako bi se nešto pokrenulo. Lično, voleo bih da se promeni i član 352 Krivičnog zakonika kako bi se zaoštrila kazna za organizatore koji ne prijave delatnost, kao i da se ukine model franšizinga jer stvara u toj oblasti velike zloupotrebe – komentarisao je potez PU za Danas narodni poslanik (SNS) Vladimir Đukanović, koji je inače nedavno podneo ostavku na mesto u Skupštini Državne lutrije Srbije.

Zakoni

– Zakon o poreskoj administraciji ne pogoduje suzbijanju crnog tržišta igara na sreću, jer inspektor ima pravo da obvezniku odobri 15 dana rok da prijavi delatnost i da uđe u sistem, čime ga praktično ebolira od odgovornosti za rad na crno. Uz to, neprijavljeni organizatori nemaju društveno odgovornu funkciju kakvu su preuzeli legalni, koji su naučeni da prepoznaju zavisnike i da im ne dozvole učestvovanje već da ih šalju na terapiju u Drajzerovu, kao što i maloletnicima ne dozvoljavaju ulazak u kladionice – kaže Vladimir Đukanović.

Previd

Iako se u predstavljenoj biografiji odlazećeg direktora navodi da je u Poresku upravu došao iz poznate konsultantske kuće Prajsvoterhaus Kupers, Aleksandar Miljković je zapravo u toj kompaniji proveo oko 11 meseci ali četiri godine pre nego što je postavljen na funkciju. U Poresku upravu došao je sa mesta konsultanta iz Balkan real estate, ćerka firme MPC properties čiji je vlasnik Petar Matić, saznaje Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari