Novinar Danasa Bojan Cvejić podneo je Upravnom sudu tužbu protiv Vlade Srbije zbog toga što ni pet meseci nakon slanja prvog zahteva nisu dobijeni odgovori o tome koliko je zaposleno novih radnika u javnim službama nakon donošenja odluke kojom se zabranjuje novo zapošljavanje do 2016. godine.

Vladi Srbije, odnosno njenoj Komisiji za davanje saglasnosti za nova zapošljavanja, prvi zahtev za pristup informacijama od javnog značaja novinar našeg lista dostavio je 22. oktobra prošle godine, a još jedan zahtev identične sadržine prosleđen je 10. februara ove godine. Odgovor, međutim, nije stigao.

Cvejić je najpre te podatke pokušao da dobije od nadležnog Ministarstva finansija, a kako je odgovor izostao, obratio se Povereniku za informacije od javnog značaja, koji je zbog toga napisao dve novčane kazne – od 20.000 i 180.000 dinara. Ministarstvo je kazne platilo bez pogovora, naravno, iz državne kase, a na ponovljeni zahtev novinara da dostavi broj novozaposlenih, odgovorilo je da te podatke – nema. Novinar je upućen da se obrati Vladi Srbije.

Pošto na isto pitanje, dva puta postavljeno, Vlada nije odgovorila, a imajući u vidu da poverenik Rodoljub Šabić nema ovlašćenja da reaguje u slučaju kada se žalba uputi protiv te institucije, jedini pravni put koji preostaje je podnošenje tužbe za „ćutanje uprave“ Upravnom sudu.

Pitanje koje je Vladi postavljeno 10. februara glasilo je: „Koliko je Komisija za davanje saglasnosti za nova zapošljavanja i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava dala saglasnosti za zapošljavanje novih ljudi od usvajanja zabrane zapošljavanja u javnom sektoru početkom decembra 2013. do 1. februara ove godine? Koliko je za koju instituciju odobreno novih zaposlenja u istom periodu?“ Prema članu 16 Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, državni organ kome je upućen zahtev morao je da pruži tražene informacije u roku od 15 dana, ili da, ukoliko je obim traženih podataka veći, koristi dodatni rok od još sedam dana.

Ko nema podatke

Početkom decembra Skupština Srbije usvojila je zabranu zapošljavanja u javnom sektoru do 31. decembra 2015. godine. S druge strane, odlučeno je i da novi mogu biti zaposleni samo uz saglasnost komisije Vlade Srbije na predlog ministarstva ili drugog nadležnog organa. Nijednog trenutka podaci o novozaposlenima nisu proglašeni za državnu ili službenu tajnu, niti za to ima osnova. Na čelu te komisije trenutno se nalazi Nenad Mijailović, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari