Zoran Ćirović, predsednik Komisije za hartije od vrednosti nikako da bude smenjen. Iako su mediji naveliko izveštavali o njegovim putovanjima po celom svetu, nenamenskom trošenju novca i lošim međuljudskim odnosima u Komisiji, te iako su svi članovi Odbora za finansije Skupštine Srbije (makar javno) saglasni da on više ne može da ostane na toj funkciji, Ćiroviću već dva puta uspeva da izbegne „smaknuće“.

 Prvi put je predsednik Odbora Veroljub Arsić (SNS) odložio odluku o smeni, jer su dva člana Komisije pre toga podnela ostavke, zbog čega je tražio pravne konsultacije, da bi na sledećoj sednici održanoj pre dva dana Arsić ponovo odložio glasanje o Ćiroviću, pravdajući se da mora da prisustvuje sednici drugog skupštinskog odbora – o pravima deteta.

Optužbe opozicije, ali i mnogih unutar same Komisije sa kojima je Danas kontaktirao, da se ovde radi o političkom pritisku, odnosno partijskom nalogu „odozgo“ da se Ćirović sačuva, Arsić odbacuje.

– Nema ništa u tome, već je ovo prvi put da imamo ovakvo iskustvo, pa ne želimo da se stekne bilo kakav utisak revanšizma. Hoćemo da sve bude potpuno u skladu sa poslovnikom i zakonom – kaže Arsić za Danas.

Na pitanje kada će biti zakazana sledeća sednica Odbora za finansije, Arsić kaže „ovih dana“, ali ne danas, pošto nije tu. Da li će biti ove nedelje? „Verujem da hoće“, odgovara.

Arsić nije eksplicitno potvrdio da će na toj sednici Ćirović definitivno biti smenjen, a u Komisiji za HoV strahuju upravo od toga da izvršna vlast pokušava da „sačuva“ Ćirovića iz nekog razloga.

– Nešto se događa u SNS-u. S jedne strane, postoje novine koje su negativno pisale o Ćirovićevim putovanjima, a za koje se zna da to ne bi nikad učinile bez potvrde vlasti da je „u redu“ da to objave, ali je očigledno da sada neko ipak koči njegovu smenu. Pitanje je da li vlast, uprkos svemu što je rečeno na Odboru, uopšte želi da ga smeni – kaže naš sagovornik iz Komisije.

Prethodno je Borko Stefanović, šef poslaničke grupe DS-a i potpredsednik Odbora za finansije, optužio Odbor da odluke ne donosi samostalno, već da „neko iz vlasti štiti čelnog čoveka Komisije“.

Sagovornici Danasa iz Komisije sumnjaju da se radi o Novaku Nediću, generalnom sekretaru Vlade Srbije, kojeg je prethodno jedna visoka službenica Komisije optužila za mobing, odnosno za seksualno uznemiravanje – što je Nedić čvrsto demantovao.

Službenica se tada i pismenim putem žalila Ćiroviću, ali on po tom pitanju nije ništa preduzeo, objasnivši svoje nepostupanje činjenicom da Nedić nije bio zaposlen u Komisiji, pa po zakonu protiv njega nije ni mogao da se pokrene postupak zbog mobinga. U svakom slučaju je malo verovatno da bi funkcioner ovog ranga mogao da ima dovoljan lični uticaj da sada samostalno spreči razrešenje Ćirovića.

Sukob zbog Berklija

Pre nego što je Odbor za finansije 16. oktobra prvi put trebalo da smeni Ćirovića, dva člana Komisije za hartije od vrednosti, Milko Štimac i Zorica Krnjević Mišković podneli su ostavke na svoje funkcije. Poznato je da nijedno od njih nije bio u dobrim odnosima sa Ćirovićem, ali je Krnjevićeva bila u naročito oštrom sukobu, između ostalog i zbog njegovih primedbi (iznetih u sred afere sa Megatrend doktoratima) na račun toga što je ona doktorirala u Banja Luci, a on na Ekonomskom fakultetu u Beogradu uz kasnije usavršavanje na Berkliju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari