Overseas grupa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata od 2013. godine kontinuirano pokazuje interesovanje za preuzimanje čarter kompanije Aviogeneks, međutim do današnjeg dana nadležni u Srbiji nisu na bilo koji način odgovorili na njene ponude – kažu za Danas predstavnici te kompanije sa kojima smo stupili u kontakt.

– Tim za razvoj i investicije Overseas grupe posetio je Beograd u decembru 2013. i imao sastanke sa predstavnicima Aviogeneksa i kompanije u čijem sastavu posluje, Internacional CG. Dalji kontakti su ostvareni u Beogradu juna sledeće godine sa SIEPA i sa Agencijom za privatizaciju. Takođe smo priložili i naše zvanično pismo o namerama. Želimo da naglasimo i to da nam ni u jednom trenutku nije prezentovana cena za preuzimanje Aviogeneksa – navode u Overseas grupi.

Oni dodaju da su ponudili da se registruju dve širokotrupne letelice u Srbiji, u vrednosti od oko 60 miliona dolara, i da se obezbedi svež kapital ne bi li se Aviogeneks vratio na put stare slave.

– Ta investicija bi direktno otvorila više od stotinu radnih mesta, ali što je još važnije, omogućila bi mladim ljudima da naslede iskustvo akumulirano u Aviogeneksu, jer nažalost, sektor srpske avijacije je već dugo godina zapostavljen, bez velike pomoći i bez direktnih investicija, tako da kaska za većinom evropskih avijacija. Etički pristup menadžmentu i operacijama, koji neguje Overseas grupa, svakako bi kreirao još jedno snažno preduzeće koje uplaćuje porez u srpski budžet – ističu u Overseas grupi ali napominju da od svoje poslednje posete u junu 2014. godine od srpskih vlasti nisu dobili još uvek odgovor na ponudu da kupe Aviogeneks.

Sa druge strane u Agenciji za privatizaciju Danasu je rečeno da odgovora na predlog Overseas grupe nije bilo jer još uvek nije raspisan javni poziv za kupovinu Aviogeneksa.

– Pismo o namerama nije zvaničan dokument koji podrazumeva da na njega bude odgovoreno. On samo pokazuje težnju određenog investitora da učestvuje u procesu privatizacije. Mi smo sva pisma o namerama koja smo dobili pročitali i primili k znanju. Međutim, odluku o privatizaciji preduzeća u restrukturiranju, a u toj grupi je i Aviogeneks, doneće Ministarstvo privrede. Nakon što ministarstvo donese odluku, biće raspisan javni poziv na koji će moći da se jave svi zainteresovani a biće formirana i početna cena za kupovinu preduzeća. S obzirom da tender još uvek nije raspisan, samim tim nije formirana ni cena za preduzeće o kome je reč. Dakle, kompaniji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata nije dostavljena cena Aviogeneksa jer ona u datom trenutku nije formirana – objašnjavaju u Agenciji za privatizaciju.

Na konstataciju da je ta Agencija preporučila Vladi Srbije da Aviogeneks zbog prezaduženosti ne ide u privatizaciju već stečaj, rečeno nam je da ipak poslednju reč o svakom preduzeću u restrukturiranju donosi Ministarstvo privrede, što znači da do prodaje može doći, bilo preduzeća bilo njegove imovine.

Konkurencija

Iako je pre više od godinu i po dana Vlada donela akcioni plan po kome bi država Srbija trebalo da preuzme vlasništvo nad Aviogeneksom, što bi omogućilo pronalaženje strateškog partnera i njegovu dalju egzistenciju na tržištu, procedura nije sprovedena do kraja. Preduzeće se našlo u potpuno apsurdnoj situaciji – onemogućeno mu je pronalaženje strateškog partnera, a sa druge strane, postoje četiri kompanije, iz Švajcarske, Rusije, Emirata i Južne Afrike, koje se interesuju za kupovinu. Zaposleni u preduzeću smatraju da je u pozadini svega namera da se Aviogeneks likvidira kroz stečaj, kako ne bi predstavljao konkurenciju Etihadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari