Ugovor Vlade Srbije sa Etihad ervejzom je štetan jer se ne zna kolike je obaveze Srbija preuzela kao ni koliko je imovine uneto u novu kompaniju.

Procene su da dugovanja Jat ervejza koja je država preuzela mogu da premaše pola milijarde dolara, a Vlada bi trebalo da umesto dva objavi svih pet ključnih ugovora sa Etihadom, izjavio je bivši ministar privrede i lider pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović na jučerašnjoj konferenciji za medije.

On je ocenio da imovina Jat ervejza, uneta u novu kompaniju formiranu za vreme njegovog mandata, vredi 200 miliona dolara, a da je na osnovu ugovora Vlada Srbije obavezna da uloži još 82 miliona.

– Po ugovoru država Srbija je preuzela sve obaveze Jata u iznosu od 370 miliona dolara, ali naše procene govore da bi te obaveze mogle da narastu i preko pola milijarde. Srbija za 51 odsto vlasništva u kompaniji Er Srbija daje 282 miliona dolara, a Etihad ervejz dobija 49 odsto za kredit od 40 miliona dolara. Vlada nije objavila sve ugovore sa Etihad ervejzom koji su bitni zbog uticaja na srpski budžet, a među ključnih pet je i ugovor kojim Er Srbija plaća Etihadu za usluge menadžmenta – kazao je Radulović i dodao i da je ugovorom određeno da Etihad daje Er Srbiji 10 aviona na lizing u naredne tri godine, a pritom nije definisano kako će se nabaviti novi avioni. U skladu s tim, nije jasno ni zašto se vlasništvo nad zajedničkom kompanijom deli po principu 51 prema 49 odsto, s obzirom da su ulaganja srpske strane daleko veća nego arapska. Pored toga, Radulović je postavio i pitanje na osnovu čega premijer može da zna da će Er Srbija ove godine da ostvari profit od milion evra.

On je kao štetne po Srbiju ocenio sve tajne ugovore koje je država potpisala, uključujući i ugovor sa Fijatom, kao i o ulaganju u poljoprivredu sa kompanijom El Ravafed iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ugovor sa El Ravafedom, potpisan u julu ove godine, odnosi se na kupovinu poljoprivrednih preduzeće Bačka iz Sivca i Jadar iz Nove Gajdobre, zatim zakup 3.500 hektara zemljišta u poljoprivrednom dobru Karađorđevo bez naknade i zakupu zemljišta u Vojvodini po ceni od 250 evra za hektar.

– Izgleda da se tu radi o 115 miliona evra pozajmice za zajedničku kompaniju sa Vladom Srbije. U toj firmi će Vlada sa 20 odsto vlasništva plaćati po 7.000 evra za hektar zemljišta preduzeća Bačka i Jadar. To znači da će kompanije iz UAE za zemljište da plaćaju manje od 6.000 evra po hektaru, a preostalih 20 odsto Srbija – rekao je Radulović i naglasio da su ugovori sa kompanijama iz UAE sklopljeni na osnovu međudržavnog sporazuma koji je, prema njegovoj proceni, neustavan, jer zakoni Srbije ne važe za te kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari