Proizvodnja uglja na površinskom kopu Drmno u termoelektrani Kostolac počela je juče, nakon poplave dela ugljenog sistema 23. jula, kada su pod vodom ostali tračni transporter i dva bagera.

Zarad uspostavljanja proizvodnje u sadašnjim uslovima, započeto je povezivanje ugljenog sistema sa transportom na prvi jalovinski sistem, dok se ne ispumpa voda sa poplavljenih transportera i tako osposobi za rad. Na ugljenom sloju trenutno rade bager 400 i vedričar.

Stanje sa poplavljenim mašinama je i dalje nepromenjeno jer su svi napori radnika da ispumpaju vodu anulirani u ponovnom nevremenu 27. jula, tako da su preduzeti koraci za ugradnju i četvrte snažne pumpe za ispumpavanje vode. Očekuje se da će ovaj posao trajati narednih desetak dana, kako za Danas kaže Goran Horvat, direktor Direkcije za proizvodnju uglja.

– Odvoz uglja preko jalovinskog sistema je jedina alternativa u ovom trenutku, kako bi se obezbedila kontinuirana proizvodnja i snabdevanje blokova A2 i B2 u kostolačkim termoelektranama. Inače, drugi, četvrti i peti jalovinski sistemi rade, dok je u remontu treći sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari