Najveći poverilac Zastava kovačnice u stečaju, Bugarin Vladimir Zaharijev, sin nekadašnjeg vlasnika tog preduzeća, juče je, kao što je naš list nedavno i najavio, ovdašnjem Privrednom sudu dostavio plan reorganizacije najstarije i najveće fabrike otkovaka na Balkanu. Očekuje se da, ukoliko poverioci plan usvoje i fabrika izađe iz stečajnog postupka, počne normalno poslovanje.

Stečajni upravnik Kovačnice Predrag Janković rekao je našem listu da će se o planu reorganizacije fabrike otkovaka, u roku od 15 dana, najpre izjasniti dve nadležne državne komisije, od kojih je jedna Komisija za zaštitu konkurencije. Ukoliko komisije utvrde da je taj plan sačinjen u skladu sa propisima koji regulišu postupak stečaja, onda će se o njemu, u kragujevačkom  Privrednom sudu izjašnjavati ostali poverioci Kovačnice (Poreska uprava Srbije, kragujevačka Energetika i beogradska firma Dajmomd metals), kojima je više u interesu da se Kovačnica, u kojoj je proizvodnja nastavljena samo 20-tak dana nakon uvođenja stečaja, što pre reorganizuje i vrati u redovno stanje, nego da ode u bankrot. To bi moglo da se dogodi, kako se nadaju preostali kovači i stečajni upravnik, već za mesec dana, preciznije do kraja marta. 

Podsetimo da je stečajni postupak u Zastava kovačnici uveden 30. septembra prošle godine, pošto je račun fabrike bio u neprekidnoj blokadi više od 90 dana, zbog dugova teških oko 100 miliona dinara. Uvođenju stečaja prethodio je višenedeljni štrajk zaposlenih, koji nisu pristajali na novo smanjenjene zarada, i koji su optuživali većinskog vlasnika fabrike Valentina Zaharijeva, da je prebacivanjem profita u Bugarsku, a ostavljanjem dugova u Kragujevcu, uništio fabriku otkovaka koja je lane obeležila 160 godina postojanja i neprekidnog rada. Uvođenjem stečaja, bez posla je automatski ostalo svih 300 radnika Kovačnice, kojima nije pomoglo ni obećanje ministra rada i socijalne pollitike Aleksandra Vulina koji im je prošlog leta, ovde u Kragujevcu, kazao da „imaju podršku države“.

 Polovina njih se, međutim, samo tri nedelje docnije, već 21. oktobra prošle godine, vratila u pogone (na određeno vreme, doduše) i nastavila proizvodnju za domaće i inostrarane partnere. Sredinom novembra, većinski poverilac Zaharijev je na ročištu u Privrednom sudu najavio izradu plana reorganizacije Kovačnice do kraja godine. Kako je taj rok „probijen“, sud mu je odbobrio dodatna dva meseca.

Stečajni upravnik je, inače, u nedavnom izveštaju o ekonomskom-finansijskom položaju Kovačnice,  sačinjenom na osnovu analize njenog petogodišnjeg rada, zaključio da je plan reorganizacije fabrike – izvodljiv. Tome u prilog naveo je da Kovačnica ima kvalitetan proizvod, kvalifikovanu radnu snagu, odgovarajuću opremu, stabilno domaće i inostrano tržiše, kao i da se radi, što je, takođe, vrlo bitno kad se odlučuje o njenoj daljoj sudbini, o fabrici koja je od strateškog značaj za domaći metalski kompleks.

– Iako je već mesecima u stečaju, Kovačnicu, u međuvremenu, nije napustio nijedan poslovni partner ni domaći, ni inostrani. Naprotiv, u zemlji uobičajeno najviše radi za Zastavinu fabriku oružja, dok otkovcima i dalje redovno snabdeva patnere u Nemačkoj, Belgiji, Mađarskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini – kaže Janković, napominjući da bi, ukoliko plan reorganizacije bude prihvaćen, krajem marta, za stalno trebalo da se vrati oko 170 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari