Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda kasno sinoć po našem vremenu odlučivao je o odobravanju aranžmana iz predostrožnosti Srbiji, budući da je misija Fonda pre tri meseca preporučila zaključivanje programa. Prema ocenama domaćih stručnjaka, aranžman sa MMF-om će Srbiji dati kredibilitet pred međunarodnim investitorima, jer će predstavljati signal da „država neće bankrotirati“.

Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić rekao je juče da očekuje da odluka Borda direktora MMF-a bude pozitivna.

– To će biti dobar signal svima da je Srbija na dobrom reformskom

putu. Saglasnost MMF sa onim što se radi na reformama je u ovom trenutku snažan signal da ono što se dešava ide u dobrom pravcu – rekao je Savić za RTS. On je podsetio da je Evropska centralna banka „olabavila“ svoju politiku i da će odobriti određenu količinu novca, koja će moći da bude usmerena Srbiji ako percepcija stanja u zemlji bude dobra.

Prema njegovim rečima, prve reforme izvršene su kada su prošle godine promenjeni Zakon o radu i Zakon o privatizaciji, a drugi paket reformi kada se počelo sa procesom fiskalnog prilagođavanja.

 – Ovo je zeleno svetlo za ono što je urađeno. I garancija onoga što je ključno za nas – fiskalne strategije koju treba spovesti i reforme javnih preduzeća, za šta će i Svetska banka dati podršku – istakao je Savić.

Njegov kolega Goran Radosavljević, docent na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) smatra da aranžman sa MMF-om ima veliki značaj za Srbiju, jer predstavlja potvrdu kredibilnosti zemlje što je važno za investitore. Radosavljević je za Međunarodni radio Srbija istakao da aranžman predstavlja određenu garanciju da je reč o zemlji, koja verovatno neće ući u bankrot.

– Reč je o aranžmanu iz predostrožnosti na period od tri godine, uz mogućnost povlačenja oko milijardu evra. Kad je reč o obavezama koje Srbija preuzima, u svim sporazumima sa MMF, od 2001. godine do danas, kao uslov su bili navedeni fiskalna konsolidacija, strukturne reforme i reforma javne uprave, što je i dalje tema – rekao je Radosavljević.

On je dodao da je jasno da će Srbija morati da reši problem „visokog kvazideficita“, koji nastaje u javnim preduzećima, kao i visokih subvencija i da će to biti najveći izazov.

– Srbija u ovom trenutku ima značajne devizne rezerve, tako da nema potrebe da se povlače sredstva za njihovo jačanje i zbog toga je reč o aranžmanu iz predostrožnosti – objasnio je Radosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari