Međunarodni monetarni fond juče je započeo prvu reviziju aranžmana sa Srbijom, vrednog 1,2 milijarde evra. Ministar finansija Dušan Vujović najavio je da će se razgovarati o budžetu, restrukturiranju EPS-a, Železnica i Srbijagasa, kao i o povećanju cene struje. Rokovi za sprovođenje dogovorenih mera ovog puta su precizno definisani, što se može pokazati dosta neprijatnim, jer mnoge od njih do danas nisu sprovedene.

Među nesumnjivo dobrim rezultatima je fiskalni deficit, koji je u prvom tromesečju bio samo 21,1 milijardu dinara, što je manje od dogovorenih 55 milijardi. Istina, veliki deo „ušteda“ ostvaren je tako što kapitalne investicije nisu sprovedene, dok su javna preduzeća uplatila dividende u budžet. Ali i kada bi se ove stavke izuzele, krajnji rezultat bi bio oko 10 milijardi dinara bolji od dogovorenog.

Što se tiče strukturnih reformi, rezultati su u najbolju ruku šareni.

1. Prema dogovoru sa MMF-om Vlada je još u februaru trebalo da reši pitanje Železare Smederevo. U tome je uspela u martu angažovanjem „profesionalnog menadžera“, kompanije HPK inženjering. Država više ne daje subvencije za čeličanu, a zadatak nove uprave je da dostigne profitabilnost u roku od šest meseci.

2. Uvođenje jednog šaltera za dobijanje građevinske dozvole je uspešno završeno. Novim zakonom o građevini definisano je da se dozvole dobijaju u roku od samo 28 dana, mada su po tvrdnjama pojedinih privrednika istovremeno pooštreni preduslovi za podnošenje zahteva za dobijanje dozvole. Ministarka građevine Zorana Mihajlović je nedavno ocenila da će Srbija napredovati 50 mesta na ovogodišnjoj listi Svetske banke Doing Business.

3. Vlada je trebalo da promeni i radno zakonodavstvo tako da dobijanje socijalne pomoći bude „bolje usaglašeno“ sa konkretnim programima obuke. Sa ovim se kasnilo, ali je Skupština Srbije pre dva dana ipak usvojila izmene Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, pa će se, između ostalog, naknada za slučaj nezaposlenosti ubuduće isplaćivati isključivo kada je osiguranik u radnom odnosu 12 meseci neprekidno ili sa prekidima poslednjih 18 meseci.

4. Nekoliko organizacionih promena koje su zavisile od Vlade i Ministrastva finansija su takođe završene. Vlada je ministarstvima dostavila instrukciju o tome kako da izračunaju fiskalni efekat mera koje treba da sprovedu. Ministarstvo finansija je uspostavilo jedinicu za upravljanje fiskalnim rizicima, a Vlada je donela i uredbu kojom su regulisani uloga i nadležnosti Ministarstva finansija, ekonomije i drugih ministarstava u nadzoru državnih preduzeća.

5. Niz organizacionih mera, koje su zavisile od Vlade Srbije i ministarstava državne uprave i finansija, još nije sproveden ili se bar ne zna da jeste. Tako je odavno trebalo da bude završena analiza koja je trebalo da pokaže gde su najveći viškovi zaposlenih. Ako je analiza i završena, njeni rezultati nisu objavljeni.

6. Prema tvrdnjama premijera Aleksandra Vučića do ovog meseca je trebalo da bude doneta odluka o rekonstrukciji i proširenju kapaciteta aerodroma Nikola Tesla. Iako odluka zvanično nije doneta, aerodrom je sam najavio investiciju od 20 miliona evra, kojom će kapacitet beogradske vazdušne luke biti povećan za 40 odsto.

7. Vlada je do 1. aprila trebalo da reši pitanje Metalsko-sirćetnog kombinata (MSK). To nije učinjeno. Problem MSK će biti jedno od ozbiljnijih pitanja na koja će Vlada morati da odgovara misiji Fonda.

8. Još jedna mera s kojom se nije odmaklo je spajanje Puteva Srbije i Koridora Srbije. Iako je to potpuno tehnički zadatak, do sada nije obavljen, jer je iz nekog razloga direktor Koridora Dmitar Đurović jači i od resorne ministarke Zorane Mihajlović i od premijera Aleksandra Vučića.

9. Puno se kasni i sa izjednačavanjem statusa domaćih i stranih investitora. Iako je bilo predviđeno da Zakon o ulaganjima bude usvojen do kraja marta, rasprava o ovom aktu je tek nedavno počela. Po najnovijim vestima, zakon će se pred Skupštinom naći tek na leto.

10. Vlada je imala obavezu da do kraja marta usvoji plan finansijskog restrukturiranja EPS-a. Upravo je EPS tema o kojoj će se sada razgovarati sa Fondom, pošto plan nije usvojen u roku. „U završnoj smo fazi tog plana“, rekao je pre par dana ministar finansija.

11. Ministarka za državnu upravu Kori Udovički najavljivala je da će u aprilu ili eventualno početkom maja biti predstavljen zakon o racionalizaciji, posle čega će u julu država početi da deli otkaze onima koji su višak. Ni to nije učinjeno, mada prvi dani maja tek predstoje. Nema sumnje da će MMF biti vrlo zainteresovan da proveri dokle se stiglo sa ovim zakonom.

12. Osim MSK, veliki, a nerešeni problem je i Petrohemija za koju rok ističe danas. April je prošao bez ikakve naznake da bi se mogao naći neko ko će da kupi Petrohemiju, pošto su se prethodno zainteresovani ruski investitori povukli.

13. Ključna mera predviđena sporazumom sa MMF-om bila je povećanje cene struje u aprilu za 15 odsto, od čega bi otprilike polovinu činio rast cene kilovata, a ostatak akciza koja bi trebalo da bude uvedena. Sa time ništa nije urađeno. Premijer Vučić se nada da će dobri fiskalni rezultati biti dovoljni da ubedi MMF da odustane od poskupljenja, kao što oprezno obećava i rast plata i penzija i odustajanje od otpuštanja u javnom sektoru, ali teško da će MMF biti spreman da prihvati ijednu od ovih mera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari