Beograd – Francuski dnevnik Figaro objavio je u svom komentaru da je Međunarodni monetarni fond (MMF) Ukrajini nedavno odobrio kredit od 17 milijardi dolara, a da će, paradoksalno, od toga najviše koristi imati ruski Gasprom.

 List podseća da je MMF doneo odluku da odmah deblokira prvu tranšu pozajmice, od 3,2 milijardi dolara, koja će pre svega biti iskorišćena za izmirivanje ukrajinskih dugova prema ruskoj naftnoj kompaniji. Takva odluka doneta je pošto je predsednik Rusije Vladimir Putin polovinom aprila u pismu, upućenom zemljama koje uzvoze ruski gas, naveo da ukrajinski Naftogaz Gaspromu duguje 2,2 milijarde dolara.

Osim toga, podsetio je tada Putin, za nepoštovanje energetskih ugovora Ukrajina Rusiji duguje 18 milijardi dolara, i još 17 milijardi trebalo bi da vrati zbog popusta odobrenog 2009., koji Moskva i dalje dovodi pod znak pitanja. Međunarodna organizacija je naglasila i da će odobrena pomoć ponovo biti razmotrena, ukoliko Ukrajina izgubi kontrolu nad istočnim delom zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari