Zahtev za raskid kooperantske saradnje između Autosaobraćaja (AS-a) i firme Autoprevoz „Janjušević“ iz Priboja juče je, na glavnoj autobuskoj stanici u Kragujevcu, u prisustvu direktora AS-a Miroslava Petrovića, potpisao 101 radnik kragujevačkog preduzeća. Radnici AS-a juče su od nadležnih u preduzeću i državi zatražili i da se prihvati ostavka koju je direktor Petrović, prema informaciji iz Samostalnog sindikata podneo 18. jula.


Direktor Petrović minulih dana je u lokalnim medijima, istovremeno, i potvrđivao i demantovao informaciju o svojoj ostavci. On je, naime, tvrdio da je pod pritiskom 30-ak radnika koju su, kako je navodio, upali u njegovu kancelariju 18. jula podneo ostavku, ali je pritom naglašavao da ostavku može da podnese samo Nadzornom odboru preduzeća.

Nevolja je, međutim, što je i predsednik Nadzornog odbora Vladimir Dženopoljac nedavno podneo ostavku na tu funkciju, pa nije jasno da li i kako taj organ upravljanja u AS-u uopšte funkcioniše. Kako bilo, zatečenoj javnosti nikako nije jasno da li se direktor Petrović 18. jula „malo šalio“ kada je pred radnicima potpisivao ostavku, ili je, pak, u međuvremenu promenio mišljenje.

Nezadovoljni radnici AS-a juče su od Vlade Srbije ponovo zatražili novi socijalni program za sve koji žele da napuste preduzeće, kao i isplatu zaostalih zarada i drugih prinadležnosti. U Samostalnom sindika tog preduzeća kažu da nije nemoguće da bi, uz podsticaje novog socijalnog programa, preduzeće napustilo više od 100 od 158 preostalih radnika.

Podsetimo, nekad ugledna firma, kragujevački AS počeo je da propada početkom 90-ih prošloga veka, ponajviše zahvaljujući mahinacijama ranijih direktora, koji su u više navrata i hapšeni. Pravi zastoj u poslovanju nastao je sredinom oktobra prošle godine kad je većina zaposlenih, predvođena Slobodnim sindikatom, stupila u generalni štrajk.

Različito o saradnji sa „Januševićem“

Radnici koji su juče potpisivali zahtev za prekid saradnje sa „Janjuševićem“ smatraju da je poslovni odnos sa tom pribojskom firmom štetan za AS, jer ona nema kapaciteta da „pokrije“ sve međugradske i međumesne linije kragujevačkog prevoznika, niti može da uposli sve radnike. U Slobodnom sindikatu AS-a tvrde, međutim, da saradnja sa „Janjuševićem“ nije štetna, te da svi radnici AS-a koji to žele mogu da pređu u pribojsku firmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari