Fabrike odbrambene industrije Srbije (OIS), koje su u državnom vlasništvu, nisu ovih dana dobile saglasnost Vlade da zaposle nove radnike, iako su im potrebni za održavanje kontinuiteta proizvodnje namenjene pretežno inostranim partnerima širom sveta.

Zastavi oružju tako je, krajem minule sedmice, saznaje naš list, odbijen zahtev da zaposli 300 novih proizvodnih radnika, odnosno mašinskih inženjera, tehničara i zanatlija, koji kragujevačkoj fabrici nedostaju već duže od godinu dana, s obzirom na sve veći broj izvoznih ugovora. Naime, i pored toga što su vojne fabrike značajni izvoznici sa sopstvenim deviznim prihodom, država ih tretira jednako kao i javna preduzeća koja su korisnici budžeta, i otuda im već duže ne dozvoljava da zapošljavaju nove radnike. U novembru prošle godine, inače i uzgred, zaposlenima u fabrikama OIS (Zastava oružje, Krušik iz Valjeva, Sloboda iz Čačka, Prvi partizan iz Užica, „Milan Blagojević“ iz Lučana i Prva iskra iz Bariča ) plate su smanjene za 10 odsto.

Zabranom zapošljavanja novih radnika najozbiljnije će biti ugrožena proizvodnja u Zastavi oružju, tvrde u toj fabrici koja izvozi u 42 zemlje širom sveta. Doskorašnji ugovori za isporuke pešadijskog naoružanja, lovačko-sportskog i oružja za ličnu odbranu u SAD, severnoafričke i države Bliskog istoka, kao i druge zemlje, „težili“ su oko 80 miliona dolara. Potencijalni partneri se, međutim, i dalje javljaju, pa su Ujedinjeni Arapski Emirati, prema nezvaničnim informacijama, zainteresovani za nove količine Zastavinog oružja, i to u vrednosti od, kako se čuje, tridesetak miliona dolara.

Da bi ispunila sve veće obaveze prema inostranim partnerima, Zastavi je, pored nekoliko stotina novih radnika, najmanje, neophodna i savremena proizvodna oprema. Država, kao većinski vlasnik preduzeća OIS, početkom godine je najavila da će tokom 2015. u vojnu industriju da uloži oko 60 miliona evra. Koliko je poznato, kragujevačkoj i ostalim domaćim vojnim fabrikama do sada, na ime ulaganja u osavremenjavanje proizvodne opreme, nije stigao ni jedan jedini evro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari