– Sindikalne organizacije fabrika Zastava oružje, Prvi partizan iz Užica, Sloboda iz Čačka, Krušik iz Valjeva, Prva iskra iz Bariča i Milan Blagojević iz Lučana, koje čine grupaciji Odbrambena industrija Srbija (OIS) obavestile su juče premijera Aleksandra Vučića da traže hitan sa stanak sa nadležnima u Vladi, radi „rešavanja nagomilanih problema koji opterećuju preduzeća namenske industrije i zaposlene u njima“.

Višegodišnje nagomilavanje problema u našim fabrikama se ignoriše a odnosi sa Ministarstvom odbrane trenutno su  na najnižem nivou u poslednjih 20 godina – napisali su čelnici sindikata tražeći da se Vučić uključi u rešavanje problema.



Sindikati ističu da bi na traženom sastanku moralo da se razgovara najpre o trenutnom stanju i položaju zaposlenih u preduzećima OIS, zatim o završetku konverzije dugova vojnih fabrika, o obećanim i nerealizovanim investicijama u namenskoj industriji, te o odbijanju sindikalnih stavova pri izradi Nacrta zakona o naoružanju i vojnoj opremi kojim su, podsetimo, predviđena i inostrana ulaganja u toj industriji.

Sindikati su zatražili da se sastanak održi najkasnije do kraja ovog meseca, i tvrde da su u slučaju da opet budu ignorisani, spremni na druge oblike sindikalne borbe. Njih posebno brine najavljena privatizacija, zbog negativnih iskustava iz tog procesa, ali i nerešenih statusnih pitanja u toj grani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari