Predstavnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Dunja Mijatović zabrinuta je zbog kazne koju je Poreska uprava ove godine naplatila listu Danas zbog navodnog nezapošljavanja dve osobe sa invaliditetom u skladu sa zakonom.

U izveštaju OEBS-a o medijima za drugu polovinu ove godine podseća se da je Danasu izrečena kazna od pet miliona dinara odnosno 42.000 evra zato što navodno nije zaposlila dve osobe sa invaliditetom u skladu sa zakonom iz 2009. godine, iako su te osobe već bile na platnom spisku lista.

– Takve nesrazmerne kaznene mere mogu se posmatrati kao pritisak na ovaj dnevni list. Detaljno ću nastaviti da pratim tok ovog slučaja – dodaje Mijatovićeva u izveštaju.

Podsetimo, kazna Danasu izrečena je posle kontrole koju je Poreska uprava obavila poslednjih dana decembra prošle godine, a prema odredbama Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, koje su u vreme provere poslovanja već bile van snage. Kazna je odmerena u trostrukom iznosu penala za period dok su odredbe bile važeće, a na utvrđeni iznos od 3,2 miliona dinara dodata je i kamata od 1,5 miliona. Još je važnija činjenica da su u Danasu od ranije, i dok to nije bila zakonska obaveza poslodavca, radile osobe sa invaliditetom. Stupanjem zakona na snagu bilo je potrebno da se nimalo jednostavnom, višemesečnom procedurom, koja je podrazumevala lekarske komisije, brojne nalaze i rešenja, to formalno pravno i dokumentuje. Za to vreme, zaposleni su i dalje radili i primali zarade. Međutim, poreznicima to nije bio nikakav argument, pa je i žalba poslovodstva Danasa odbijena u prvostepenom postupku pred Poreskom upravom.

Sredinom jula Danas je Upravnom sudu kao drugostepenom organu podneo tužbu protiv rešenja Poreske uprave. Za sada je određen sudija u predmetu, ali ročište još nije zakazano. Istovremeno, iako je Danas isplatio osnovni dug i veći deo kamate, i dobio saglasnost da preostalih oko 600.000 dinara plati u ratama, Poreska uprava je podnela prekršajnu prijavu i postupak je pokrenut pre dva dana.

Medijske slobode

U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju, Mijatovićeva je navela da je 31. oktobra sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem razgovarala o medijskim slobodama i pitanjima na koja je ranije ukazivala. Takođe, pozdravlja se pravovremena osuda i reakcija srpskih zvaničnika na napad urednika Foneta Davora Pašalića, odgovor na napad fotoreportera Informera Darka Cvetanovića, ali se i podseća i na 24 nerešena slučaja napada na novinare i hakerskih napada na medijske sadržaje internet portala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari