Poslanici opozicije u Skupštini Srbije optužili su juče, tokom rasprave o amandmanima, republičku vladu da prodajom nepokretnosti u državnom vlasništvu prodaje „porodično blago“ kako bi se zadovoljili partijski interesi pred izbore i kako bi te nekretnine mogli da kupe privilegovani građani koji su in inače zakupili. Opozicija je zatražila od ministra finansija Dušana Vujovića da podnese ostavku, jer će tako građani znati da ih vlada vodi u propast.

„Koja je to nesreća u ovom trenutku snašla Srbiju pa nas tera da prodajemo imovinu stvaranu decenijama. Šta se prodaje i po kojoj početnoj ceni? Kuda će ići ta sredstva? Zašto prodajemo tu imovinu kada se sam premijer hvali da nas je sramota koliko nam dobro ide? Zašto gospodine Vujoviću prodajete ono što niste vi stvarali?“, upitao je juče lider Nove stranke Zoran Živković iznoseći sumnju da se nepokretnosti prodaju da bi se skupile pare za povećanje plata i penzija ili možda zbog Beograda na vodi, jer „nema ni šeika, ni njegovog ujke da uloži pare u ovaj objekat“.

On je naveo i da su „tajkuni“ vlasti poslednju godinu proveli zakupljujući državne nepokretnosti, kako bi sada mogli da ih otkupe.

„Ovo mi liči na pesmu koja će očigledno, kada se Ustav promeni, postati himna na predlog SNS, a to je sve ću da prodam samo da igram“, rekao je Živković, kome je poslanik SNS Vladimir Đukanović uzvratio da se ta „divna tradicionalna pesma zove „Hajde Jano kolo da igramo“ i da bi Živković toliko trebalo da zna. On je optužio Živkovića da je te iste nepopisane stanove i nepokretnosti davao u zakup svojim partijskim funkcionerima za 100 evra, a onda im omogućavao da ih otkupe za bagatelne pare.

„Sumanuto je da vi govorite o tajkunima, kada ste vi uz pomoć države, dobijajući bespovratna sredstva za vinograde, postali i sami tajkun“, uzvratio je Đukanović.

I poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović ocenio je da se prodajom imovine, prodaje porodično blago i to onima koji su prethodno te nepokretnosti uzeli u zakup.

„Šta ćemo sa građanima kojima izvršitelji kucaju na vrata i koji nemaju šta da prodaju. Ovako se prodaje imovina kako bi se zadovoljili partijski interesi pred izbore. Aktuelna vlada najneefikasnija je vlada na svetu i zato bi gospodine Vujoviću trebalo da podnesete ostavku na funkciju ministra finansija i na taj način date značajni doprinos da i građani uvide da su i ministri svesni da nas vode u propast“, rekao je Veselinović, ali ministar Vujović se nije upuštao u polemiku sa poslanikom.

Posebnu tenziju između vlasti i opozicije podigao je Vladimir Pavićević, poslanik Nove stranke koji je ocenio da država ovim zakonom nastoji da reši ekonomske probleme, jer ne ume drugačije.

„To mi liči kao da imamo sliku jednu porodice koja se našla u teškom ekonomskom stanju, ne zna kako da ga reši i onda se u svojoj kući pronalaze razne stvari, ovali, neka bižuterija, gleda se koliko to vredi, kako bi se preživelo“, kazao je Pavićević. Odmah je replicirao poslanik Srpske napredne stranke Zoran Babić, reagujući da se društvo nalazi u teškom stanju, zbog čega na prodaju izlaže bižuteriju, jer je porodično blago već prodato.

„Ko je prodavao porodične dragocenosti, ko je privatizovao od 2000. na ovamo, da li su stvorene neke nove vrednosti?“, upitao je Babić i dodao da su oni koji sada kritikuju prodaju imovine, oćutali sve prodaje u vladi premijera Mirka Cvetkovića.

Gordana Ćomić, poslanica DS, zatražila je da se jasno precizira šta je to vanknjižno vlasništvo, a zatražila je i da se iz zakona izbaci mogućnost prodaje oduzete imovine po Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela. I Aleksandar Senić iz SDS napomenuo je da građani koji se javljaju poslednjih dana tvrde da se zakon donosi kako bi određeni funkcioneri Vlade mogli da kupe određene nepokretnosti po nižim cenama i da se zbog njih ne omogućava tržišno nadmetanje.

„U Gorskom vijencu piše – kome zakon u topuzu leži, tragovi mu smrde nečovještvom“, zaključio je Senić.

Na zakon o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Republike Srbije podneto je 86 amandmana, a ministar Vujović prihvatio je dva kojima se zakon dodatno precizira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari